Kastély, Kúria, Kastélyszálloda, Vár, Templom, Műemlék, Utazás - Egresi János (2006-2021. HUNGARY)

Magyar English DeutschKapcsolat:

e-mail

A portál magán portál, magán véleményt tartalmaz!
Jogi nyilatkozat


Látogatottsági statisztikák
www.kastélyok.hu
2006.05.21 óta


www.kastélyok.hu
2015.03.04 óta


Mutassa be települése értékeit grafikus látványtérképpel!Barangolások Európában Határok nélkül (Egresi János)


Kastélyok Magyarországon

Kiemelt kategoriák
( Magyarország )

- Kastélyszálloda
- Kastély
- Vadászház
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Étterem
- Pincészet
- Panziół
- Utazás (Travel)


( Ausztria )

- Kastély
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Panzió
- Utazás (Travel)

Ennek a lapnak a megtekintés száma: 4288Kinizsi vár - Nagyvázsony

Kategória Vár

Kép album megtekintése

Cím 8291 Nagyvázsony, Kinizsi u. 96.
GPS koordináta N 46.984908,E 17.695863
Régiół Közép-Dunántúl
Megye Veszprém

Internet:

http://www.kinizsivar.hu/

e-mail:

info@kinizsivar.hu

Telefon:

+36 20/2452158

Megjegyzés:

Külső Fő-LINK (Facebook oldal itt nézhető meg)
Összeállította Ă©s fényképezte: Egresi János - Felvitel dátuma: 2007-10-29 - Látogatás dátuma: 2014-09-07 - Utolsó módosítás: 2016-03-03A község Veszprém és Tapolca között, a Vázsonyi-séd mentén fekszik. Neve a Váson család nevéből ered (első ismert tagja a XIII. sz. elején a királyné udvarbírója volt).

Nagyvázsony és környéke már ősidők óta lakott terület. A római korban hadi út haladt itt keresztül, s az út mentén római kori település maradványaira bukkantak. A rómaiak itt létét bizonyítják a szintén itt talált leletek és kőfeliratok.
A XIV. században a település a Vezseny-család tulajdonába került. A Vezsenyiek utolsó sarjának halálakor a birtok a koronára, Mátyás királyra szállt vissza. Mátyás király a birtokot 1472-ben Kinizsi Pálnak adományozta. Kinizsi Pál a birtokon várat építtetett. A várnak köszönhetően a település virágzásnak indult. Nagyvázsonyt 1488-ra már a megye jelentős falvai közé sorolták.

A XVI. században Nagyvázsonyt is megtámadták a törökök. A Nagyvázsonyi vár hol török, hol magyar kézen volt. A várat véglegesen 1598-ban sikerült visszafoglalni. A török időkben a vár katonái a vár alján építették fel szállásaikat, így szinte egy új települést hoztak létre.

A település látnivalókban is gazdag. A Kinizsi várat helyreállították, s így hűen mutatja be a végvári életet. Benne található a Kinizsi Vármúzeum. A várban jeles ünnepeken és nagyobb kirándulócsoportok részére a középkort idéző lakomát és lovagi tornát rendeznek. Diákok részére rendhagyó történelemórát is rendeznek a várban. A Szent István templom 1481-ben épült gótikus stílusban. A pálos templomot és kolostort Kinizsi Pál építtette magának sírhelyül 1483-1485-ig. A templomnak már csak a romjai láthatóak. A Zichy-kastély 1790-ben épült későbarokk stílusban. A kastély parkjában -mely védelem alatt áll- kellemes sétát tehetünk. A Nagyvázsonyi Lovas Napok helyszínkül is a kastély parkja szolgál. A vár előtti téren találjuk a Postamúzeumot. A Néprajzi Múzeumnak egy 1825-ben épült tornácos népi ház ad otthont.

Kedvezményes belépő váltható, ha egyben megnézi a Posta Múzeumot és a Tájházat is. Mindhárom rövid sétával elérhető a várból.

Külsõ hivatkozások:


Az oldalt megnézők hozzászólásai

www.kastlyok.hu  * Start  *