Kastély, Kúria, Kastélyszálloda, Vár, Templom, Műemlék, Utazás - Egresi János (2006-2021. HUNGARY)

Magyar English DeutschKapcsolat:

e-mail

A portál magán portál, magán véleményt tartalmaz!
Jogi nyilatkozat


Látogatottsági statisztikák
www.kastélyok.hu
2006.05.21 óta


www.kastélyok.hu
2015.03.04 óta


Mutassa be települése értékeit grafikus látványtérképpel!Barangolások Európában Határok nélkül (Egresi János)


Kastélyok Magyarországon

Kiemelt kategoriák
( Magyarország )

- Kastélyszálloda
- Kastély
- Vadászház
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Étterem
- Pincészet
- Panziół
- Utazás (Travel)


( Ausztria )

- Kastély
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Panzió
- Utazás (Travel)

Ennek a lapnak a megtekintés száma: 3335Református templom (Báthorí István)

Kategória Vallás

Kép album megtekintése

Cím 4300 Nyírbátor
GPS koordináta N 47.837725,E 22.135275
Régiół Észak-Alföld
Megye Szabolcs-Szatmár-Bereg

Internet:

http://www.nyirbator.hu/magyar/latvanyossagok

e-mail:

Telefon:

Megjegyzés:

Külső Fő-LINK (Facebook oldal itt nézhető meg)
Összeállította Ă©s fényképezte: Egresi János - Felvitel dátuma: 2007-10-01 - Látogatás dátuma: 2007-09-29 - Utolsó módosítás: 2016-04-242012.09.13. - levél érkezett
"Tisztelt Partnereink és Leendő Partnereink!
Örömmel mutatjuk be Önöknek az országban is egyedülálló turisztikai programunkat, melyet Bátori Barangolók néven alósítunk meg
Nyírbátorban és a Nyírségben!
A pályázati program keretében beszerzésre került egy városnéző kisvonat, amivel élmény az utazás felnőttek és gyerekek számára egyaránt. A Bátori Barangoló kisvonattal három hónap alatt közel 10.000-en utaztak már különböző rendezvényeken, legyen az családi, iskolai, céges esemény vagy éppen egy városnap!"

..... lásd a képalbumban elhelyezett PDF-ben.

Református templom.
E helyen korá bban már állt egy Krisztus testének szentelt kis kápolna, amely valószínüleg a XIII. században épülhetett, 1326-ban leégett.

A mai templomt Báthori András fia építette, saját költségén. A templom belsejében lévő felírat szerint a templom alapkövét 1484-ben tették le és építését 1511-ben fejezték be. A templom eredetileg katolikus templomként épült, de a reformáció idején 1548-óta református templom lett. Báthori György és háznépe áttérésével indult el az a folyamat, amelynek következményeként a volt katolikus templom református lett és Báthori család alapította meg a református egyházközösséget is.

A templom építési anyaga kő és tégla, gerendázata tölgyfa, gót stílusú egyhajós, a déli falon elhelyezett 5.db. 12 méter magas ablakkal, a templom külső magassága 30 méter.

A templom főbejárata a déli kapun van, ahol egy előcsarnokba lépünk be, jelenlegi formáját az 1964-es átalakítások során kapta. A templom egyetlen hatalmas méretű teremből áll. A teremre finom osztású, csillagrácsos hálóboltozat borul. A boltozat karcsú faloszlopokon nyugszik, amelyek a menyezet közepére érve enyhén meghajolnak, így vezetnek a mennyezet közepére, ahol egyesülnek a túloldalról induló oszlopok íveivel. Az oszlopok középen megszakadnak, valószínüleg itt valamikor szobrok voltak elhelyezve.

A nyugati kapu felett hatalmas ívű karzat került kialakításra, itt került elhelyezésre a templom 1897-ben készült orgonája, építője Angster József pési mester munkája volt. Az orgona közadakozásból készült.
1985-ben Lehotka Gábor rgonaművész vetette fel egy hangverseny-orgona létesítésének gondolatát. Az új orgona készítésekor a régi orgona sípjait is felhasználva egy egységes orgona készült, melyet ünnepélyes keretek között 1995 október 29-én adták át.

A templom szószéke 1767-ben készült, festett népi barokk stílusban, faragásokkal díszítve, utolsó festését 1867-ben végezték. A templom padsorai 1867-ben készültek.

A templom a Báthori család részére temetkezési helyül is szolgált. A templom alatt 4 méter ménységben végig kriptasor van, amelynek lejártata a szentélyből nyílt. Előszőr a Báthori, majd késöbb a Bethlen család temetkezési helye lett.
A hajdani oltár kőtalapzataára helyezve látható a kenyérmezei hős ecsedi Báthori István vajda, vörösmárványból faragott gótikus-reneszánsz sírlapja (üveg borítással). amely olasz művész alkotása. A mellette álló másik szarkofág, az 1605-ben elhunyt ecsedi Báthori István országbíró, kőből faragott síremléke.Harangtorony.
A templom mellett álló harangtorony monumentális hatású, zömök, árkádos négy fiatornyos faépítmény. A maga nemében hazánkban a legrégebbi, legnagyobb és legszebb alkotásai közé tartozik. A torony az 1640-es években épült, az 1631-ben elhunyt Bethlen Krisztina fejedelem-kisasszony emlékére a bethlen család. Alapjának szélessége 10,5 méter, magassága 35 méter.
A késő reneszánsz fa harangtorony méretével és korával is kitűnik: tölgyfa gerendákból ácsolt torony, melyet sátorszerűen borítja be a zsindely fedés. Fenn oszlopos tornác futja körül, különlegesen szép az erkélygaléria íveinek s a fiatornyoknak a megmunkálása.

Galériája valamint zsindelyezett szoknyája miatt kissé bástyaszerű benyomást kelt. A toronyban lévő egyik harangját (300 kg) Wield György öntötte 1640-ben, Eperjesen. Ez a "Bethlen harang" abból a célból került öntésre, hogy hírdesse két gyermekül emlékét. Ez a Bethlen harand, Magyarország tíz legöregebb harangjai között van. A harangon lévő felirat szerint Bethlen Gábor testvére István és annak fia Péter öntették.
A kis harang 250 kg súlyú és 1924-ben Wasler Ferenc öntötte, Budapesten.

/www.civertan.hu

Külsõ hivatkozások:


Az oldalt megnézők hozzászólásai

www.kastlyok.hu  * Start  *