Kastély, Kúria, Kastélyszálloda, Vár, Templom, Műemlék, Utazás - Egresi János (2006-2021. HUNGARY)

Magyar English DeutschKapcsolat:

e-mail

A portál magán portál, magán véleményt tartalmaz!
Jogi nyilatkozat


Látogatottsági statisztikák
www.kastélyok.hu
2006.05.21 óta


www.kastélyok.hu
2015.03.04 óta


Mutassa be települése értékeit grafikus látványtérképpel!Barangolások Európában Határok nélkül (Egresi János)


Kastélyok Magyarországon

Kiemelt kategoriák
( Magyarország )

- Kastélyszálloda
- Kastély
- Vadászház
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Étterem
- Pincészet
- Panziół
- Utazás (Travel)


( Ausztria )

- Kastély
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Panzió
- Utazás (Travel)

Ennek a lapnak a megtekintés száma: 2462Fridrich János Fényírdája - múzeum

Kategória Múzeum

Kép album megtekintése

Cím 6600 Szentes, Kossuth Lajos u. 6.
GPS koordináta N 46.651921,E 20.258400
Régiół Dél-Alföld
Megye Csongrád

Internet:

http://gportal.hu/portal/muzeum/

e-mail:

Telefon:

63/313-352

Megjegyzés:

Csak előre bejelentkezés alapján látogatható

Külső Fő-LINK (Facebook oldal itt nézhető meg)
Összeállította : Egresi János , fényképezte: Nagy Zsolt Imre - Felvitel dátuma: 2008-01-10 - Látogatás dátuma: 2008-01-14 - Utolsó módosítás: 2008-10-09Az 1905-ben épült, 1997-ben felújított Fridrich-féle fényírda (a szentesi Koszta József Múzeum ipartörténeti bemutató helye) az ország egyetlen vidéki fényírdája.
Csak előre bejelentkezés alapján látogatható!

A városképi jelentőségű épületben Fridrich János és lányai ill. más szentesi fotográfusok felvételei, műszerei, eszközei és szerszámai tekinthetők meg. Itt tárolják a szentesi múzeum helytörténeti gyűjteményének fotótárát, levelezőlap-gyűjteményét. Jelentős a fényképészeti- és művészettörténeti szakirodalom, melyet különböző fotóalbumok bővítenek ki.

Napfény-fotográfiai műterme
Fridrich János, az edelényi születésű fényíró mester 1905-ben építette fel az egykori Görög Udvar-ban napfény-fotográfiai műtermét. Miskolci, kassai és szombathelyi vándorévek után a Hertzl-Hegedűs-féle piactéri műteremben volt segéd, majd mestere halála után azt vezette tovább “Hegedűs utóda”-ként. Már kisinas korában kiütközött képzőművészeti hajlama, és egész életében jó közepes amatőr szinten rajzolt és festegetett is. Művészi ereje a a fotográfia kompozíciójának megrendezésében rejlett. Különös tehetsége volt a hatásos apró részletek megválasztásában is.

Koszta Józsefnek, és Lakos János Pál festőművészeknek amolyan házi-fényképészévé lett, s mint ilyen nagyon közel került a Kecskeméti Művésztelepet alapító Révész Imréhez és művésztársaihoz is. Műtermének vendégei közt Rudnay Gyulát, és a vásárhelyi festők közül Tornyai Jánost és Endre Bélát említhetjük. Szentesen szinte kizárólag ő foglalkozott műtárgyak közvetítésével, képzőművészeti menedzseléssel. Kiváló szeme volt a helyi szobrászok, Koncz Antal és Örkényi Strasszer István munkáinak fotografikus elismertetéséhez is. Sorozataiban kiemelkedő helyet foglal el a Benczur-, Iványi Grünwald, és Lakos-féle műtárgyfotók sorozata.

1999 óta a bemutató hely a Koszta József Múzeum Helytörténeti Gyűjteményének kizárólagos része. Önálló iparművészeti- és helytörténeti emlékhely. Hátterében kiszolgáló raktár és fotótár működik, melyben folyamatosan visszagyűlik a Fridrich-fotóanyag. Eddig 2000 db üveg-, 18 ezer síkfilm, és kb. 1500 különböző méretű és árnyalatú papírkép reprezentálja a képanyagot, mely a néprajz- és várostörténet, valamint a helyi amatőr művészet történetének “aranybányája”. Folyamatos feldolgozását és az emlékhely szakmai felügyeletét a Péter Pál Polgárház Múzeumban működő Helytörténeti Gyűjtemény vezetője látja el.

Külsõ hivatkozások:


Az oldalt megnézők hozzászólásai

www.kastlyok.hu  * Start  *