Kastély, Kúria, Kastélyszálloda, Vár, Templom, Műemlék, Utazás - Egresi János (2006-2021. HUNGARY)

Magyar English Deutsch



Kapcsolat:

e-mail

A portál magán portál, magán véleményt tartalmaz!
Jogi nyilatkozat


Látogatottsági statisztikák
www.kastélyok.hu
2006.05.21 óta


www.kastélyok.hu
2015.03.04 óta


Mutassa be települése értékeit grafikus látványtérképpel!



Barangolások Európában Határok nélkül (Egresi János)


Kastélyok Magyarországon

Kiemelt kategoriák
( Magyarország )

- Kastélyszálloda
- Kastély
- Vadászház
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Étterem
- Pincészet
- Panziół
- Utazás (Travel)


( Ausztria )

- Kastély
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Panzió
- Utazás (Travel)

Ennek a lapnak a megtekintés száma: 11570



Apponyi iskola- Illyés Gyula szülőfaluja (Iskola múzeum)

Kategória Múzeum , Kúria

Kép album megtekintése

Cím 7042 Felsőrácegres - Pálfa, Felsőrácegres, Kölcsey Ferenc u. 22.
GPS koordináta N 46.686307,E 18.593674
Régiół Dél-Dunántúl
Megye Tolna

Internet:

e-mail:

Telefon:

Megjegyzés:

Külső Fő-LINK (Facebook oldal itt nézhető meg)
Összeállította Ă©s fényképezte: Egresi János - Felvitel dátuma: 2007-09-02 - Látogatás dátuma: 2007-09-01 - Utolsó módosítás: 2018-02-13



A második világháború előtt két apró település is volt itt cselédlakásokkal: Alsórácegrespuszta (Alsó-Rácegrespuszta) és Felsőrácegrespuszta (Felső-Rácegrespuszta). Alsórácegrespuszta ma már nem létezik.
Rácegrespuszta ma Felsőrácegrespuszta néven Pálfához tartozik.

Az iskolát gróf Apponyi Sándor építette 1877-1878 között, hogy a cselédlakásokban lakók gyermekeit taníthassák.
Az iskola mellett volt egy másik kastély jellegű épület is, ma ez romhalmaz.

Felsőrácegrespusztán született Illyés Gyula 1902-ben, elemi iskolás éveit ebben az iskolában töltötte 1908-1912 között. Illyés Gyula szülőházát már lebontották, de emlékmúzeuma van Felsőrácegrespusztán, az iskola ahol elemi iskolás éveit töltötte (Rácegrespuszta), ma Iskola Múzeum.
Rácegrespuszta Illyés Gyula híres szociográfiája, a Puszták népe helyszíne.

Az épületet szinte változatlan formában megőrizték,.Nagyon szépen fenntartott épület (köszönet az Önkormányzatnak), különleges élmény volt ismét beülni az ódon iskola padba.

A Múzeum látogatható, nincs állandó nyitvatartása, egy kedves helyi Hölgy (Szabó Jánosné) mutatja be a múzeumot, vele lehet előzetesen időpontot egyeztetni. Telefonszáma: 06-75-339-172


Illyés Gyula élete.
Deres Zsolt, 8. osztályos tanuló dolgozata
Pálfa, 1984. február 26.


Én Pálfán járok iskolába de, Rácegres-i vagyok és, nagyon büszke vagyok arra hogy, Illyés Gyula is Rácegre-i. Ráadáasul a családom minden taglya kapcsolatban volt valamijen formában Illyés gyulával. Kezdem azzal hogy, a Puszták népe című könyvben ami, Rácegres-en jáccódik benne van az öregapám valamint, az apám körösztaptya.
Az iskola ahová, Illyés Gyula járt most, Múzeum. Ebben a Múzejmban van sok szép és, az eggyik képen rajta van az anyám is. Ez úgy történt hogy, egyszer Illyés gyula lejött Rácegres-re és, körbevették a gyerekek és, ezt egy úlyságíró lefényképezte és, ez a fénykép megjelelent az úlyság címlapján és, ez a kép van kiálítyal a Múzeumban és, ezen a képen van ralyta az anyám mind, kisleány amint, éppen bele kapaszkodik Illyés gyula bal karlyába.
Az apám nincs lefényképez e Illyés Gyulával de, viszont benne van az Illyés gyula eggyik napló című könyvébe hogy, ugyanakkor volt egy Alsórácegres-Felsőrácegres fodbalmeccs ahol, az apámék 24-0-ra győztek és, Illyés Gyula döbbenten írja hogy, ijen meccest ő még nem látott ugyanis, a félidőben 0-0 volt az erdmény.
De én is ismertem Illyés Gyulát ugyanis, amikor az eggyik nyáron dolgoztam hogy, legyen zseppénzem akkor,itthon a Pálfa-i téeszcsében voltma rakodó és, a Lakos Józsi bácsi a téeszcsé elnöke fölküldött Pestre egy nagy malomkövet az Illyés Gyulának és, heten mentünk egy teherautóval vinni a nagy malomkövet. Illyés gyula éppen a barátjaival borozott a kertben amikor, megérkeztünk a nagy malomkővel. Nagyon megörült amikor, megtudta hgoy, honnan jövünk és, amikor megtudta hogy, én nemis Pálfa-i vagyok hanem, Rácegres-i akkor, nekem még külön is megörült. Megkérdezte hogy, kik a rokonaim és, kiderült hogy, mindet ismeri és, nekem külön adott 20 forintot de, hozzá tette hogy, nehogy cigarettát vegyek rajta. Én nem is azt vettem rajta hanem, Hubertust mert, szerettem annak az érdekes ízét.
Azóta már Illyés Gyula sajnos meghalt és mikor ezt olvastam az újságban és, láttam a tévében nagyon szomorú lettem mert, ő volt az eggyik legnagyobb magyar költő és, ráadásul Rácegres-i volt akárcsak, én.


(Az eredeti helyen lévő Web lap már nem érhető el, a Google tárolt információból vettem át a cikket, mert nagyon elnyerte tetszésemet és kapcsolódik Illyés Gyulához, kár lenne érte, hogy elvesszen.)

Külsõ hivatkozások:


Az oldalt megnézők hozzászólásai

www.kastlyok.hu  * Start  *