Kastély, Kúria, Kastélyszálloda, Vár, Templom, Műemlék, Utazás - Egresi János (2006-2021. HUNGARY)

Magyar English DeutschKapcsolat:

e-mail

A portál magán portál, magán véleményt tartalmaz!
Jogi nyilatkozat


Látogatottsági statisztikák
www.kastélyok.hu
2006.05.21 óta


www.kastélyok.hu
2015.03.04 óta


Mutassa be települése értékeit grafikus látványtérképpel!Barangolások Európában Határok nélkül (Egresi János)


Kastélyok Magyarországon

Kiemelt kategoriák
( Magyarország )

- Kastélyszálloda
- Kastély
- Vadászház
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Étterem
- Pincészet
- Panziół
- Utazás (Travel)


( Ausztria )

- Kastély
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Panzió
- Utazás (Travel)

Ennek a lapnak a megtekintés száma: 9238Habsburg-Lotharingiai-ház Kastélya - Múzeum

Kategória Kastély , Múzeum , Rendezvényközpont

Kép album megtekintése

Cím 7131 Halbturn, Parkstraße 4.
GPS koordináta N 47.874389,E 16.973877
Régiół Kelet-Ausztria
Megye Burgenland

Internet:

http://www.schlosshalbturn.com

e-mail:

office@schlosshalbturn.com

Telefon:

Megjegyzés:

Külső Fő-LINK (Facebook oldal itt nézhető meg)
Összeállította Ă©s fényképezte: Egresi János - Felvitel dátuma: 2007-07-30 - Látogatás dátuma: 2011-09-03 - Utolsó módosítás: 2011-09-04Halbturn (Féltorony) település legfőbb nevezetessége a barokk kastély:
Halbturn a legfontosabb barokk kastély Ausztriában. Egykor a császári Habsburg ház vadászháza és a nyári rezidenciája volt. A kastély Burgenland északi részén található, közel a Fertő tóhoz (Neusiedler See), az egyik legértékesebb történelmi turisztikai hely Ausztriában.A kastély látványosságai, időszaki kiállításai, a kastély parkja, étterme (Hotel), művészeti és a kulturális események kínálnak változatos programokat, a kastély pincéje határokon messze túlmutató ismert pincészet. A zene szerelmeseinek örömére a kastélyban július és augusztus minden szombatján koncerteket rendeznek.
Lucas von Hildebrandt építette 1711-ben, aki egyik legjelentősebb osztrák képviselője a késő barokk építészetnek VI. Károly VI. uralkodása idején. Lánya Mária Terézia (Bécs, 1717. május 13. – Bécs, 1780. november 29.) a Habsburg–Lotaringiai-ház ősanyja révén a Lotharingiai Habsburg tulajdonába került. Lánya Mária Krisztina főhercegnő (1742–1798), aki 1766-ban Albert Kázmér szász–tescheni herceghez (1738–1822) ment feleségül, a bécsi Grafikai Gyűjtemény alapítója. Ezen az ágon a kastély a Lorraine Habsburg-ház tulajdonába került.

Egy különleges gyöngyszeme a kastélynak a "Idő és Fény allegóriája" mennyezeti freskó, ami esküvői ajándékként készült Mária Krisztina főhercegnőnek 1765-ben, Franz Anton Maulbertsch műve.1949-ben a főépület egy tűzben szinte teljesen megsemmisült. A szövetségi és tartományi kormányok támogatásának köszönhetően, helyreállították, amely 1974-ben fejeződött be.

A tűzvészben középső terme sértetlen maradt Franz Anton Maulpertsch Apollót és az olümposzi isteneket ábrázoló freskójával. A kastélyt hatalmas park veszi körül.
Mind a kerti, mind az udvari homlokzatát a kétfejű sasos császári címer díszíti. Ennek egyik negyedébe, a cseh oroszlán fölé a magyar címer összetevői kerültek, az Árpád-sávok és a három halmon lévő kettős kereszt.
Ma a kastély magán tulajdonban van, Gróf Markus Koenigsegg-Aulendorf a kastély tulajdonosa, az örökbefogadó fia báró Paul Waldbott otthona, aki közvetlen leszármazottja a főherceg családjának.

A gyönyörű barokk kastély a burgenlandi borvidék közepén, a Fertő-tó mellett fekszik, minden évben sok turista látogatja. A kastély tulajdonosai, a báró Waldbott-Bassenheim család és a Kulturverein Halbturn olyan programot nyújtanak egész nyáron, amely nemcsak a jó helyi borok, hanem a kultúra szerelmeseit is idevonzza.

Halbturn barokk kastély vaskapuja hatalmasra tárva várja a látogatókat. A kastély kertjét régen ültethették tele fákkal, mert mára a barokk épület alig látszik az óriásira nőtt lombkoronáktól.
A kastély belseje legalább ennyi meglepetést tartogat. Igaz, a falakat és a mennyezetet Maulbertch csodás freskói díszítik, termeiben – miután a történelem viharos éveiben valamennyi műkincsét és berendezési tárgyát szertehordták – évente cserélődő tárlatot nyitnak más és más témában.

Külsõ hivatkozások:


Az oldalt megnézők hozzászólásai

www.kastlyok.hu  * Start  *