Kastély, Kúria, Kastélyszálloda, Vár, Templom, Műemlék, Utazás - Egresi János (2006-2021. HUNGARY)

Magyar English DeutschKapcsolat:

e-mail

A portál magán portál, magán véleményt tartalmaz!
Jogi nyilatkozat


Látogatottsági statisztikák
www.kastélyok.hu
2006.05.21 óta


www.kastélyok.hu
2015.03.04 óta


Mutassa be települése értékeit grafikus látványtérképpel!Barangolások Európában Határok nélkül (Egresi János)


Kastélyok Magyarországon

Kiemelt kategoriák
( Magyarország )

- Kastélyszálloda
- Kastély
- Vadászház
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Étterem
- Pincészet
- Panziół
- Utazás (Travel)


( Ausztria )

- Kastély
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Panzió
- Utazás (Travel)

Ennek a lapnak a megtekintés száma: 3974Református templom

Kategória Vallás

Kép album megtekintése

www.civertan.hu - LÉGIFOTÓ

Cím Lónya, Kossuth u. 91.
GPS koordináta N 48.318157,E 22.270591
Régiół Észak-Alföld
Megye Szabolcs-Szatmár-Bereg

Internet:

http://www.lonya.hu/ma/right.html

e-mail:

Telefon:

45/706-414

Megjegyzés:

Lelkészi lakás, a tem,plommal szomszédos ház

Külső Fő-LINK (Facebook oldal itt nézhető meg)
Összeállította Ă©s fényképezte: Egresi János - Felvitel dátuma: 2008-08-20 - Látogatás dátuma: 2008-08-20 - Utolsó módosítás: 2016-02-23Köszönjük a lehetőséget, hogy a templomot, megismerjük és bemutathassuk.
Külön köszönet a Lelkész feleségének, hogy a mai jeles napon is rendelkezésünkre állt (gyermekének esküvőjére készültek, ma 15 órakkor volt a szertartás).

A történeti kutatások alapján a község már a honfoglaláskor is létezett. Első írásos említése 1270-ben egy adománylevélben történt. A 13. században a falu Bánk bán birtoka volt, és a Gertrúd ellen elkövetett merénylet követő jószágvesztés következtében a birtok II. Endrére szállt. Ő egy Rusdi Kis Mihály nevű nemesnek adományozta, akitől a nagylónyai és vásárosnaményi Lónyay családhoz került. Ezidőtájt vált külön a falu Kis- és Nagylónyára. A 13. században épült a román stílusú, festett famennyezetű református templom. 1567-ben tatár betörésról szóltak a híradások.

Nevezetességei:
Református templom (román, XIII. század)
Fa harangláb (1781)
Lónyay család egykori kastélyának parkja
Lónyay család sírkápolnája.

Forrás: http://www.lonya.hu/ma/right.html
A Kossuth u. 91. sz. alatt áll a XIII. században emelt román stílusú, festett famennyezetű református templom. Az egyhajós, torony nélküli, keletelt szentélyű templom alatti kripta a Lónyayak egyik temetkezési helye volt. A szentélyében levő, feltételezhetően a XIV. században készült freskókat lemeszelték, az északi, ablaktalan falon lévő freskók nyomai 1881-ben még láthatók voltak. A román stílusú templom a tető kivételével megőrizte az eredeti kialakítását, erre utalnak a templom déli és keleti oldalán lévő ablakok.

Festett famennyezete XVIII. századi, a hatszögletű, csipkeszerűen áttört, többszintes fa szószékkorona kígyós-galambos díszítésű hangvetője a tákosi és a csetfalvai református templomok berendezését is készítő Lándor Ferencasztalos szép munkája 1776-ból. A Péter és Pálnak szentelt templomot már 1332-ben feljegyezték. Kislónya 1762-ben külön fatemplomot építtetett, Lónyának így most két református temploma van a katolikus templomon kívül.

A templomkertben talpgerendákon álló, négy fiatornyos református népi fa harangtorony műemlék. A bejárattal szemközti gerendára vésett felirat szerint "Kakuk Imre áts mester tsinálta Bán Péter legényével 1781". A 26,5 méter magas torony törzsének vázát 9 oszlop alkotja, a szoknyát további 16 rövidebb oszlop tartja. A tető és a törzs fazsindelyes, a szoknya és az árkádos galéria mellvédje pallóból készült. Ez a harangtorony az egyik legjelentősebb emlék, karcsú, arányos, a sisakja a szokásosnál magasabb. Azért is figyelemre méltó, mert ácskötéseit facsapokkal erősítették, nincsen benne vasszög. A harangláb két harangja közül a régebbi 1666-ban Eperjesen, az újabb 1794-ben készült. A néphagyomány úgy tartja, hogy az 1647. évben betört lengyelek elől a lakosok egy szép nagy harangot rejtettek a Tisza mocsarába, amely árvízkor belesüllyedt az iszapba, és soha többé nem lelték meg.

www.civertan.hu

Külsõ hivatkozások:


Az oldalt megnézők hozzászólásai

www.kastlyok.hu  * Start  *