Kastély, Kúria, Kastélyszálloda, Vár, Templom, Műemlék, Utazás - Egresi János (2006-2021. HUNGARY)

Magyar English DeutschKapcsolat:

e-mail

A portál magán portál, magán véleményt tartalmaz!
Jogi nyilatkozat


Látogatottsági statisztikák
www.kastélyok.hu
2006.05.21 óta


www.kastélyok.hu
2015.03.04 óta


Mutassa be települése értékeit grafikus látványtérképpel!Barangolások Európában Határok nélkül (Egresi János)


Kastélyok Magyarországon

Kiemelt kategoriák
( Magyarország )

- Kastélyszálloda
- Kastély
- Vadászház
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Étterem
- Pincészet
- Panziół
- Utazás (Travel)


( Ausztria )

- Kastély
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Panzió
- Utazás (Travel)

Ennek a lapnak a megtekintés száma: 4559Pallavicini Kastélyszálló

Kategória Kastélyszálló , Kastély , Étterem

Kép album megtekintése

Cím 3874 Pusztaradvány, Kossuth u. 11.
GPS koordináta N 48.466893,E 21.136227
Régiół Észak-Magyarország
Megye Borsod-Abaúj-Zemplém

Internet:

http://www.pallavicini.hu/

e-mail:

mail@pallavicini.hu

Telefon:

+36 46 448-173

Megjegyzés:

Külső Fő-LINK (Facebook oldal itt nézhető meg)
Összeállította Ă©s fényképezte: Egresi János - Felvitel dátuma: 2007-01-01 - Látogatás dátuma: 2008-06-07 - Utolsó módosítás: 2016-04-28Pusztaradvány Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, a Cserehát északkeleti oldalán található a település. A szlovák határ közelében fekvő falut a 3-as számú főúton lehet megközelíteni, a garadnai vagy a mérai elágazónál lekanyarodva.

A település neve a Radványi nevet felvett birtokosaitól ered. Pusztaradvány első írásos említése 13. századból származik. A tatárjárás után visszatérő IV. Béla a hívének számító Detre nemzetségnek ajándékozta a települést "örökös szállásul". Később Károly Róbert elkobozta a földet a Rozgonyi csatában az ellenfelei oldalán küzdő Detre családtól. Ezt követően a falu a Radványi család birtokába kerül.

A török és a Habsburg időszakot jelentősen megsínylette a falu. A település lakossága alaposan lecsökkent, a 18. században telepítették újra.

A falu fő nevezetessége a település központjában fekvő Pallavicini kastély. A domboldalon álló, ősfás park közepén található kastély klasszicista stílusban épült. A téglalap alaprajzú kastély a domborzat következtében főhomlokzatán emeletes, míg hátsó oldalán földszintes magasságú. Főhomlokzata közepén timpanonos rizalit emelkedik ki, felső részében a Pallavicini család címerével, míg jobboldali oldalhomlokzata egy kisméretű bővítménnyel egészül ki. Hátsó homlokzatát is a középen kilépő timpanonos rizalit határozza meg. A nyílásokon vakolt ablakkeretezést, míg a sarkokon kváderezést láthatunk.

A kastély egykori tulajdonosa a Pallavicini család olaszországi eredetű. Az „őrgróf” címet állítólag 966 óta viselik. A család Edvárd őrgróf révén egy 1827 törvény által nyer magyar honfiságot. Az őrgrófi cím viselésére egy 1868-as legfelsőbb kézirat révén nyernek jogosultságot. Pallavicini János őrgróf, a kastély tulajdonosa, diplomáciai szolgálatot töltött be több európai állomáshelyen (Belgrád, München, Bukarest, Szentpétervár, Konstantinápoly). Az őrgróf külszolgálati munkájának befejezését követően Pusztaradványba vonult vissza és ott is élt haláláig.

A 2000-es években teljesen felújított kastély jelenleg magántulajdonban van, kastélyszállóként működik. A kastélyhotel belső berendezése a 19. század hangulatát idézi másfél évszázados biedermeier bútoraival, 100-120 éves felújított lámpatesteivel.

A kastélyhotel a Cserhát észak-keleti részén, a Mogyoros patak völgyében meghúzódó Pusztaradvány központjában fekvő ősfás parkban, a Pallavicini őrgróf család klasszicista stílusú kastélyának újjáépítésével nyílt meg.
Az épületben a XIX. század hangulatát idézi a belső terek kialakítása. Korhű berendezési tárgyak, köztük számos értékes másfél százados biedermeier bútor eleveníti fel a fényes diplomáciai pályát befutott Pallavicini János őrgróf korát.

A régi kastély épület, teljesen felújítva, nyílászárók cserélve, szép, igényes, minőségi felújítási munka, nem túl nagy park közepén fekszik.

Idézet a Hotel WEB lapjáról: a szálloda különlegessége, hogy a szobáiban és más közösségi helyiségeiben nem tömegtermék, hanem a tulajdonos által felújított 100-120 éves ipartörténeti és stílustörténeti érdekességű lámpatestek világítanak, így mintegy lámpamúzeumként is szolgál a kastély.

Saját véleményem: rendkívül udvarias fogadtatás, készséges körbevezetés, ízletes konyha jellemzi.Kastélyhoz méltó bútorzat mindenhol, kényelmes nagy méretű szobákkal.A kastély a település közepén fekszik, távol a világ zajától, kényelmes, pihenésre, kikapcsolódásra rendkívül alkalmas. Kassa közelsége városnézésre csábító, idegenvezetőt biztosítanak.
Két különlegessége is van: ipartörténeti lámpatestei, és egyedülálló fal fűtése, amely télen fűt, nyáron hidegvizet keringtetve hűti a falakat, így mellőzni lehetett a klíma használatát.

Külsõ hivatkozások:


Az oldalt megnézők hozzászólásai

www.kastlyok.hu  * Start  *