Kastély, Kúria, Kastélyszálloda, Vár, Templom, Műemlék, Utazás - Egresi János (2006-2021. HUNGARY)

Magyar English DeutschKapcsolat:

e-mail

A portál magán portál, magán véleményt tartalmaz!
Jogi nyilatkozat


Látogatottsági statisztikák
www.kastélyok.hu
2006.05.21 óta


www.kastélyok.hu
2015.03.04 óta


Mutassa be települése értékeit grafikus látványtérképpel!Barangolások Európában Határok nélkül (Egresi János)


Kastélyok Magyarországon

Kiemelt kategoriák
( Magyarország )

- Kastélyszálloda
- Kastély
- Vadászház
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Étterem
- Pincészet
- Panziół
- Utazás (Travel)


( Ausztria )

- Kastély
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Panzió
- Utazás (Travel)

Ennek a lapnak a megtekintés száma: 7122Pipó Várkastély - Ozora - Vármúzeum - Szeretne várúr lenni?

Kategória Várkastély , Múzeum , Panzió

Kép album megtekintése

www.civertan.hu - LÉGIFOTÓ

Cím 7086 Ozora, Várhegy utca 46.
GPS koordináta N 46.752094,E 18.401070
Régiół Dél-Dunántúl
Megye Tolna

Internet:

http://www.forsterkozpont.hu/helyszinek/ozorai-pipo-varkastelya-ozora/636

e-mail:

Telefon:

Megjegyzés:

Külső Fő-LINK (Facebook oldal itt nézhető meg)
Összeállította Ă©s fényképezte: Egresi János - Felvitel dátuma: 2007-09-04 - Látogatás dátuma: 2016-03-27 - Utolsó módosítás: 2018-12-302012.10.24 - MTI (Origo)
A reneszánsz világot szeretnék újrateremteni Ozorán azzal a másfél milliárd forintos fejlesztéssel, amelynek támogatási szerződését csütörtökön a helyszínen írták alá. Folytatódik a várkastély felújítása, a község pedig egy reneszánsz főteret kap.

(Forrás: http://www.origo.hu/utazas/20121025-masfel-milliard-az-ozorai-pipovar-felujitasara.html)

2015. december 17. ·
Az Európai Unió és a Magyar Kormány csaknem 1,7 milliárd forintos támogatásával befejeződött az Ozorai Várkastély és környezete turisztikai fejlesztését célzó program első üteme. A fejlesztés eredményeként a várkastélyban 2015 többek között reneszánsz élményházat, valamint interaktív vártörténeti kiállítások megrendezésére alkalmas tereket alakítottak ki, valamint helyreállították a Tolna megyei község főterén az Esterházy-fogadó barokk épületét, amelyben egykor először lépett a világot jelentő deszkákra a vándorszínész Petőfi Sándor.
(Forrás: https://www.facebook.com/pipovarkastely/)

Ozorai Pipo, Zsigmond király kegyeltje 1416-ban kezdi el építeni a hazai emlékanyagban páratlannak számító várkastélyát. Jellegzetesen olaszos, későgótikus várkastélyát valószínűleg Manetto Ammannatini tervezi. A szabályos négyzet alaprajzú épület sarkain egy-egy torony állt.

A várkastélyt kívülről, a domb alján egy szintén négyzet alaprajzú külső fal is keretezte, ennek a lábainál lévő várárokba pedig bevezették a Sió vizét is. Így egy hadászatilag sem jelentéktelen erősséghez jutott Pipo, ami azonban a korának zord magyar váraitól merőben eltért lakályosságával is. Pipo 1418-ban ferences kolostort is alapít a helységben, amivel tovább növeli a hamarosan mezővárossá váló település rangját. 1423-ra a vár már biztos, hogy kész, mert ekkor fogadja itt Zsigmond királyt. Pipo 1426-os halála után az özvegy hamarosan a Héderváriaknak engedi át vár tulajdonjogát, akik több mint száz évig lesznek urai.
Első jelentős ostromát 1491-ben kénytelen elviselni, ekkor Habsburg Miksa foglalja el egy rövid időre a Mátyás halála utáni anarchikus időben. Talán ezután kezdődik meg reneszánsz átépítése is, aminek megtalált faragványtöredékeit az 1510-es évekből származóknak tartják. Ezek a reneszánsz faragványok a Pécsen találtakkal mutatnak rokonságot, és kőanyaguk is a Mecsekhez köthető. A Hédervári család kihalása után az agresszív birtokszerzéseiről is elhíresült Enyingi Török Bálint veszi be a várat 1537-ben. 1545-ben foglalja el a török, akiknek hosszú uralmát csak 1599-ben szakította félbe egy rövid periódus. Amikor Bádeni Lajos csapatai 1686-ban felszabadítják Ozorát, a középkori és reneszánsz pompájából már nem sok látható. Ekkor kezdődik a vár új korszaka az Esterházyak uralma alatt.

A Várat állami támogatással 2001-re teljesen felújították, ma múzeum látogtaható a várban.
A2006 végén vette vagyonkezelésbe a Műemlékek Állami Gondnoksága az ozorai várkastélyt. A kortársak által pompás castello-ként emlegetett reneszánsz várkastély része annak a kulturális tárca által kiemelten támogatott Országbemutató Program-nak, amelyet a MÁG munkatársai állítottak össze a Nemzeti Fejlesztési Terv számára.

A várkastély a Dél-Dunántúli Régió kiemelten fontos műemléke, nagy kiterjedésű vonzáskörzetet tud lefedni. Az egyetlen magyar alapítású lovagrend, a Sárkányos lovagrend, a lovagi kultúra, valamint Luxemburgi Zsigmond uralkodásának, Ozorai Pipó és a magyar-olasz kapcsolatok bemutatóhelye. A lovagi kultúra, a lovagjátékok interaktív bemutatóhelye.

A várban 4 db. vendég szoba is kialakításra került. A szállóvendégek kulcsot kapnak a várhoz, a múzeum zárását követően úgy érezhetik, mintha a vár urai lennének a kihalt vár csak az övéké.

Külsõ hivatkozások:


Az oldalt megnézők hozzászólásai

www.kastlyok.hu  * Start  *