Kastély, Kúria, Kastélyszálloda, Vár, Templom, Műemlék, Utazás - Egresi János (2006-2021. HUNGARY)

Magyar English DeutschKapcsolat:

e-mail

A portál magán portál, magán véleményt tartalmaz!
Jogi nyilatkozat


Látogatottsági statisztikák
www.kastélyok.hu
2006.05.21 óta


www.kastélyok.hu
2015.03.04 óta


Mutassa be települése értékeit grafikus látványtérképpel!Barangolások Európában Határok nélkül (Egresi János)


Kastélyok Magyarországon

Kiemelt kategoriák
( Magyarország )

- Kastélyszálloda
- Kastély
- Vadászház
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Étterem
- Pincészet
- Panziół
- Utazás (Travel)


( Ausztria )

- Kastély
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Panzió
- Utazás (Travel)

Ennek a lapnak a megtekintés száma: 5963Madách Kúria - Madách Imre Emlékmúzeum

Kategória Kúria , Múzeum

Kép album megtekintése

www.civertan.hu - LÉGIFOTÓ

Cím Csesztve, Kossuth út 7.
GPS koordináta N 48.013942,E 19.275930
Régiół Észak-Magyarország
Megye Nógrád

Internet:

https://www.facebook.com/madachimre.emlekhaz/

e-mail:

madachemlekhaz@gmail.com

Telefon:

+36 (20) 484 3090 ,

Megjegyzés:

madachimre.emlekhaz@facebook.com

Külső Fő-LINK (Facebook oldal itt nézhető meg)
Összeállította Ă©s fényképezte: Egresi János - Felvitel dátuma: 2008-02-03 - Látogatás dátuma: 2014-06-05 - Utolsó módosítás: 2015-03-12Az emlékhelyet 2013 január 1-je óta Csesztve Önkormányzata működteti.

A késő klasszicista kúria a XIX. század első felében épült, majd 1864-ben bővítették.

A kúria 1810-ben Csesztve határának egy részével együtt Majthényi Anna hozományaként került a Madáchok tulajdonába, majd az író-költő Madách Imre kapta édesanyjától házassági ajándékul. Az író 1844 decemberében költözött ide Alsósztregováról, s 1853 szeptemberéig élt a faluban, kivéve pozsonyi és pesti raboskodásának idejét, amit az 1848-49-es forradalom és szabadságharc alatt betöltött szerepe miatt kellett elszenvednie. 

Az emlékkiállításnak helyt adó kúria bejárata (parkon keresztül), a Kossuth Lajos u. 11.számú ház sarkára kiszögelt tábla szerint közelíthető meg. Ha nem parkolnak ott a többi ház lakói, akkor hatalmas tábla jelzi a bejárati kapun a Múzeumot. A házszám szerint nem lehet megtalálni az épületet.

Az épület tulajdonosa 1853-tól a költő öccse, Madách Károly lett, aki 1864-ben a régi épületet átalakíttatta. A kiugró épületszárnyakon Madách Imre és Arany János emléktáblája látható. Az épületet szép ötholdas park veszi körül.

A csesztvei emlékmúzeum Magyarország egyetlen Madách-emlékhelye. A nógrádi kisközség kúriájában "Az ember Tragédiája"-nak költője 1844 decembere és 1853 szeptembere között lakott. Számos verse, levele, vallomása kelteződött Csesztvéről
Itt élte házassága első, boldog esztendeit - 1845 után feleségével, Fráter Erzsébettel, itt - és innen az egykori megyeszékhelyre, a közeli Balassagyarmatra be beutazva - lett tevékeny részese Nógrád politikai életének a reformkor utolsó éveiben és 1848/49 forradalmas esztendeiben, s végül innen hurcolták el 1852 augusztusában, hogy egyéves vizsgálati fogságot, börtönt és internálást szenvedjen Kossuth bujdosó titkárának rejtegetéséért és szembenézzen a forradalmi szervezkedés vádjával is.

1862 augusztusában nevezetes találkozás színhelye volt az udvarház: ahogy arra az emléktábla is utal, Madách itt fogadta a Tragédia felfedezőjét, Arany Jánost.

Nagy méretű, természet védelem alatt lévő rendezett park veszi körül az épületet, melyben ugyan már kidőlve, de látható a hatalmas hársfa, amely árnyékában az író napjait töltötte, emlékét kopjafa őrzi,

A kúria 1964-től múzeum, korhű dokumentumokkal idézi föl Madách Imre életét és munkásságát. Személyes bútorai közt itt van a bölcsője is. A felújítást követő új múzeumi anyag hűen mutatja be Madách életét és korát, valamint betekintést ad az Ember Tragédiája c. művébe.
Mp3 idegenvezetés a tárlaton, de a tárgyak mellett is tájékoztató tábla segít az eligazodásban. Az Ember Tragédiájának rádiós hangfelvétele is meghallgatható.

Az emlékkiállításnak helyt adó kúria bejárata (parkon keresztül), a Kossuth Lajos u. 11.számú ház sakára kiszögelt tábla szerint közelíthető meg. Ha nem parkolnak ott a többi ház lakói, akkor hatalmas tábla jelzi a bejárati kapun a Múzeumot.
Parkolni a (patak) üzlet melletti nagy parkolóban lehet, innen 100 méter a bejárat. A parkban a kúriáig kb 300 méter séta a parkon keresztül, kissé emelkedő.

Külsõ hivatkozások:


Az oldalt megnézők hozzászólásai

www.kastlyok.hu  * Start  *