Kastély, Kúria, Kastélyszálloda, Vár, Templom, Műemlék, Utazás - Egresi János (2006-2021. HUNGARY)

Magyar English DeutschKapcsolat:

e-mail

A portál magán portál, magán véleményt tartalmaz!
Jogi nyilatkozat


Látogatottsági statisztikák
www.kastélyok.hu
2006.05.21 óta


www.kastélyok.hu
2015.03.04 óta


Mutassa be települése értékeit grafikus látványtérképpel!Barangolások Európában Határok nélkül (Egresi János)


Kastélyok Magyarországon

Kiemelt kategoriák
( Magyarország )

- Kastélyszálloda
- Kastély
- Vadászház
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Étterem
- Pincészet
- Panziół
- Utazás (Travel)


( Ausztria )

- Kastély
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Panzió
- Utazás (Travel)

Ennek a lapnak a megtekintés száma: 4075Mikszáth Kúria - Mikszáth Kálmán Emlékmúzeum

Kategória Kúria , Múzeum

Kép album megtekintése

Cím 2658 Horpács, Kossuth utca 2.
GPS koordináta N 47.996737,E 19.130453
Régiół Észak-Magyarország
Megye Nógrád

Internet:

http://www.museum.hu/horpacs/mikszath

e-mail:

nograditmuzeumok@nogradi-muzeumok.hu

Telefon:

+36 30/7499-469

Megjegyzés:

Csoportokat előzetes bejelentés alapján a nyitvatartási időn kívül is fogadnak.

Külső Fő-LINK (Facebook oldal itt nézhető meg)
Összeállította Ă©s fényképezte: Egresi János - Felvitel dátuma: 2008-02-01 - Látogatás dátuma: 2008-02-01 - Utolsó módosítás: 2009-01-25A Börzsöny, a Cserhát és az Ipoly közé települt a falu. Neve valószínűleg a magyar horpad szóból származik, ami arra utal, hogy a falu egy, nem különösebben mély horpadásszerű völgyben bújik meg. Az oklevelek 1473-ban említették először, a Szobi család birtokaként, akik 1480-ban az Almássyaknak adták cserébe.

1906-ban épült eklektikus, görögös, neoklasszicista stílusban az író, Mikszáth Kálmán fia, ifjú Mikszáth Kálmán tervei alapján. Benne található az író használati tárgyaival, kézirataival, egyéb emléktárgyakkal, dokumentumokkal berendezett Mikszáth Emlékmúzeum. A kastély parkja természetvédelmi terület.

Mikszáth Kálmán 1904-től élt a községben, a kúria a fia tervei alapján épült. Az eredetileg emeletesre tervezett épületen 1910-ben végeztek még kisebb módosításokat.

Az L alakú épület faragott romhányi homokkőből készült, főhomlokzata előtt lépcsős feljáratú portikusz van. Előcsarnokában szépen faragott, két faoszlopon nyugvó lépcső vezet az emeleti helyiségekhez. A két főbejárat között a falon Jókai Mórt ábrázoló bronzplakett és Mikszáth Kálmán halálának 50. évfordulóján elhelyezett márványtábla látható.

1910-ben, Mikszáth halála után felesége, majd 1950-ig fia lakott itt. Később kultúrház, orvosi rendelő, posta, tanács volt az épületben. 1954-ben emeletén megnyílik a Mikszáth-emlékszoba, amely 1959-ben emlékházzá, majd múzeummá bővült.

A „fundus ámbitusa” előtt 1999 óta látható a Mikszáth-szobor, a karos lócán üldögélő író alakját ifj. Szabó István formázta meg. A kertben van még egy Mikszáth-portrészobor is és a hagyományos Mikszáth-napok keretében, 2005. október 15-én tartották a Mauks Ilona-szobor avatását, az író feleségét ábrázoló portré szintén ifj. Szabó István alkotása.

A nagy író születésének 150. évfordulóján adták át a felújított, bővített állandó irodalomtörténeti kiállítást. Megtekinthetjük az életútját bemutató dokumentumokat, a család fotóit, bútorait, az itt lakók használati tárgyait, emlékeit. Itt láthatók Mikszáth diftériában meghalt kisfia, Jánoska legkedvesebb játékai: a ló, a bárányka és a nyúl, amelyekről megható-szép novellájában is megemlékezett.

Mikszáth Kálmán Emlékkiállítás
Az író bútoraival, használati tárgyaival, kézirataival, egyéb emléktárgyakkal, dokumentumokkal berendezett emlékmúzeuma egykori otthonában kapott helyet.

Mikszáth Kálmán író, a "jó palócok", "tót atyafiak" életének megörökítője 1904-ben vásárolt birtokot Horpácson, és fiának tervei alapján építette fel kúriáját 1909-10 között. Az eklektikus stílusú egyemeletes épület földszinti részét az író eredeti bútoraival rendezték be. Az emeleten Mikszáth írói pályájával ismerkedhetünk meg. A múzeumban láthatók az író diftériában meghalt kisfia, Jánoska legkedvesebb játékai: a ló, a bárányka és a nyúl, amelyekről megható-szép novellájában is megemlékezett. Megtekinthetjük az életútját bemutató dokumentumokat, a család fotóit, bútorait, az itt lakók használati tárgyait, emlékeit.

Külsõ hivatkozások:


Az oldalt megnézők hozzászólásai

www.kastlyok.hu  * Start  *