Kastély, Kúria, Kastélyszálloda, Vár, Templom, Műemlék, Utazás - Egresi János (2006-2021. HUNGARY)

Magyar English DeutschKapcsolat:

e-mail

A portál magán portál, magán véleményt tartalmaz!
Jogi nyilatkozat


Látogatottsági statisztikák
www.kastélyok.hu
2006.05.21 óta


www.kastélyok.hu
2015.03.04 óta


Mutassa be települése értékeit grafikus látványtérképpel!Barangolások Európában Határok nélkül (Egresi János)


Kastélyok Magyarországon

Kiemelt kategoriák
( Magyarország )

- Kastélyszálloda
- Kastély
- Vadászház
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Étterem
- Pincészet
- Panziół
- Utazás (Travel)


( Ausztria )

- Kastély
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Panzió
- Utazás (Travel)

Ennek a lapnak a megtekintés száma: 3083Szent István király római katolikus templom

Kategória Vallás

Kép album megtekintése

Cím Zomba
GPS koordináta N 46.410760,E 18.561916
Régiół Dél-Dunántúl
Megye Tolna

Internet:

e-mail:

Telefon:

Megjegyzés:

Külső Fő-LINK (Facebook oldal itt nézhető meg)
Összeállította Ă©s fényképezte: Egresi János - Felvitel dátuma: 2007-06-19 - Látogatás dátuma: 2007-06-16 - Utolsó módosítás: 2012-04-15A török megszállás után a település elnéptelenedett, mely a császári kincstár birtokába került. 1725 körül települt újra, és került a Dőry-család tulajdonába. Ezekben az évtizedekben Dőry László a szinte lakatlan vidék betelepítésére német telepeseket is hozatott. Az első telepesek között nagy számban voltak evangélikusok, akiknek már 1728-ban saját imaházuk volt.

A Dőryek katolikus buzgólkodására jellemző, hogy Zomba evangélikusait is elüldözték. A németek az Esterházyakhoz tartozó baranyai Mekényesen, a magyarok pedig Harucken gróf alföldi pusztáin, Orosháza megalapításával találnak nyugalmat maguknak.

A nagyhatalmú Dőry Ádám természetesen szívén viselte a zombai templom sorsát is. A templom 1765-77 közt, Vörös Bálint plébánossága alatt épült. A templom mellett lévő temetőben nyugszanak a Dőry család tagjai. A temetőben lévő fehér kápolna Dőry Ádámnak és unokájának kriptája.

A templom oltárképeit a kor egyik kiváló osztrák mestere, a kapucinus Johann Baumgartner (1717-1773) készíti el. Baumgartner dél-dunántúli működésében Klimó György pécsi püspöknek van szerepe. Klimó még pozsonyi működése alatt ismeri meg Baumgartnert, és a pécsi székesegyház díszítéseihez kéri segítségét. Két, püspöki birtokon álló templom oltárképeit is rábízza. Így fest Baumgartner három-három monumentális képet a mecseknádasdi plébániatemplomba és a mohácsi ferences templomba. Az egyházmegyéjéhez tartozó Zombára is valószínűleg Klimó közvetíti a mester képeit, amik különösen a mohácsi ferences templom képeivel tartanak rokonságot, bár azoknál méretben kisebb alkotások.
A zombai főoltárkép a templom védőszentjével, Szt. Istvánnal kapcsolatos, a korona felajánlását ábrázolja Szűz Máriának. A két mellékoltárkép A levétel a keresztről és a Szt. József halála.

A templom szobrai is a Klimó alatt fennálló pécsi műhellyel hozhatók kapcsolatba. Ikonográfiailag is különlegességnek számít a diadalíven elhelyezett nagyszerű Krisztus szobor. Valószínűleg a pécsi Spéth Ferenc alkotása. A templom 1923-as átépítése és kifestése szerencsére nem érintette a barokk berendezést, így azokat ma is megcsodálhatjuk.

Boros László - (hozzászólás:2012.04.11).: Dr. Dőry Ferenc levéltárigazgató elbeszélése alapján Kanabé Mihály plébános feljegyzést készített, miszerint a templom szentélyében függő Szűz Mária-festményt Dőry Ádám édesanyja ajándékba kapta Johann Baumgartner (Pater Norbert) bécsi kapucinus festőtől, aki a templom három oltárképét alkotta.
A 19. század végén a falképek festését Graits Endre pécsi festőre, Áron P. Ferenc prelátus neveltjére bízták, aki Vadász architektúra- és dekorációfestővel végezte a munkát. Ugyanekkor Graits megtisztította az erősen elszennyeződött oltárképeket is.
A templom hajófalán a Szent József oltártól jobbra a következő felirás szerepelt(1972):
Augustinus Lichtblau sen. pinxit 1895 júl. 13. MDCCCLXXXXV.
/Boros László ny. tanár, egyh.művészeti kutató, Pécs/

Külsõ hivatkozások:


Az oldalt megnézők hozzászólásai

Boros Lszl: Dr. Dry Ferenc levltrigazgat elbeszlse alapjn Kanab Mihly plbnos feljegyzst ksztett, miszerint a templom szentlyben fgg S

www.kastlyok.hu  * Start  *