Kastély, Kúria, Kastélyszálloda, Vár, Templom, Műemlék, Utazás - Egresi János (2006-2021. HUNGARY)

Magyar English DeutschKapcsolat:

e-mail

A portál magán portál, magán véleményt tartalmaz!
Jogi nyilatkozat


Látogatottsági statisztikák
www.kastélyok.hu
2006.05.21 óta


www.kastélyok.hu
2015.03.04 óta


Mutassa be települése értékeit grafikus látványtérképpel!Barangolások Európában Határok nélkül (Egresi János)


Kastélyok Magyarországon

Kiemelt kategoriák
( Magyarország )

- Kastélyszálloda
- Kastély
- Vadászház
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Étterem
- Pincészet
- Panziół
- Utazás (Travel)


( Ausztria )

- Kastély
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Panzió
- Utazás (Travel)

Ennek a lapnak a megtekintés száma: 2890Balatonfüred nevezetességei

Kategória Utazás

Kép album megtekintése

Cím Balatonfüred
GPS koordináta N 46.952342,E 17.891579
Régiół Közép-Dunántúl
Megye Veszprém

Internet:

http://www.balatonfured.hu

e-mail:

Telefon:

Megjegyzés:

Külső Fő-LINK (Facebook oldal itt nézhető meg)
Összeállította Ă©s fényképezte: Egresi János - Felvitel dátuma: 2007-06-13 - Látogatás dátuma: 2014-04-16 - Utolsó módosítás: 2014-04-19A település több mint kétezer éves múltra tekint vissza, már a római korban lakott település volt. Igazán jelentőssé azonban a XIX. században vált, ekkor a hazai kulturális és társadalmi élet egyik legjelentősebb központjaként tartották számon. Híres költők, írók, politikusok töltötték itt a nyarat, lelték gyógyulásukat. Vonzereje gyönyörű fekvésében, szénsavas forrásainak gyógyhatásában, a felvidéken termő zamatos, jó boraiban, de legfőképpen az itt élő emberek vendégszeretetében rejlik. Történelmi, kulturális hagyományaink, évtizedekre visszatekintő rendezvényeink és természeti kincseink minden évszakban városunkba csábítják az érdeklődőket.

Nevét először 1211-ben a tihanyi apátság birtokösszeírásában említik. A mai Füred területén a középkorban több település létezett. Elsősorban a máig is folyamatosan tovább élő - de fontosabb szerepet csak a reformkor óta játszó - Füred. Tőle nyugatra Papsoka - a XIV. századtól Siskének nevezik - helyezkedett el, mely rövidesen összeolvadt Füreddel. Füredtől északra a Kéki-völgy napjainkig megőrizte az egykori Kék falu nevét. Ez a település a török hódoltság alatt pusztult el. A ma Füred északkeleti részét képező Arács 1954-ig önálló község volt. Az Arácstól délkeletre fekvő Magyaré települést a középkor végére felszívta Arács.

Befejeződött Balaton partjának átépítése, sétáló utcás vendéglátó helyek sokasága épült meg. Igazi idegenforgalmi, Európai színvonalú megjelenésű az új beruházás eredménye.

Idézet az Ingatlanmenedzser WEB lapról (Hírek | 2009. január 10. 09:41)
"Bóka István elmondta, hogy 1,9 milliárd forintos beruházásról van szó, melyből 1,5 milliárdot tesz ki az Új Magyarország Fejlesztési Program keretében elnyert uniós és kormányzati támogatás, 400 milliót pedig a város biztosít a költségekhez. A fideszes polgármester közlése szerint a projekt megvalósításának második üteme is döntően a kulturális turizmussal kapcsolatos fejlesztéseket tartalmazza.

Kifejtette: a reformkori városmagot sokáig elcsúfító, volt szovjet üdülő helyén díszparkot alakítanak ki, továbbá felújítják a történelmi városrész három "szimbolikus jelentőségű" műemléki épületét, így a Jókai- és a Vaszary-villát (Vaszary Kolos egykori hercegprímás "mesebeli kastélyát"), valamint a Blaha utca 3. szám alatti, hajdani fürdőigazgatósági rezidenciát.

A Vaszary-villa megújuló, kétezer négyzetméternyi alapterültén galériát, képzőművészeti bemutatótermeket alakítanak ki, a Jókai-villában pedig az író életéről, életművéről olyan igényes tárlatot kívánnak létrehozni, amely megfelel a XXI. századi követelményeknek - fogalmazott a polgármester.

A Kerektemplom melletti egykori fürdőigazgatói rezidenciában a városi helytörténeti gyűjtemény kap majd helyet - tájékoztatott Bóka István. Hangsúlyozta továbbá, hogy új parkot alakítanak ki a szívkórház előtt, s megszépül a Rózsakert és a Tagore sétány melletti Széchenyi park is. A történelmi városmag három utcáját is felújítják, új burkolata lesz a Táncsics, a Csokonai és a Honvéd utcának, járdáik pedig díszkövezést kapnak. A polgármester tájékoztatása szerint a közel kétmilliárdos fejlesztési projektet az idei év végére befejezik, de a Vaszary-villa kivételével a többi felújítással és a parképítéssel már a nyári főszezonra végeznek."

A beruházás befejeződött a három kiemelt objektum megújúlt és megnyílt a nyilvánosság számára 2010, május 29-én.

Külsõ hivatkozások:


Az oldalt megnézők hozzászólásai

www.kastlyok.hu  * Start  *