Kastély, Kúria, Kastélyszálloda, Vár, Templom, Műemlék, Utazás - Egresi János (2006-2021. HUNGARY)

Magyar English DeutschKapcsolat:

e-mail

A portál magán portál, magán véleményt tartalmaz!
Jogi nyilatkozat


Látogatottsági statisztikák
www.kastélyok.hu
2006.05.21 óta


www.kastélyok.hu
2015.03.04 óta


Mutassa be települése értékeit grafikus látványtérképpel!Barangolások Európában Határok nélkül (Egresi János)


Kastélyok Magyarországon

Kiemelt kategoriák
( Magyarország )

- Kastélyszálloda
- Kastély
- Vadászház
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Étterem
- Pincészet
- Panziół
- Utazás (Travel)


( Ausztria )

- Kastély
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Panzió
- Utazás (Travel)

Ennek a lapnak a megtekintés száma: 2305Jókai-kert

Kategória Utazás , Arborétum

Kép album megtekintése

Cím 1121 Budapest, Svábhegy, Költő utca 21.
GPS koordináta N 47.498445,E 18.992638
Régiół Pest
Megye Budapest

Internet:

http://hu.wikipedia.org/wiki/Jókai-kert

e-mail:

muzeumped@pim.hu

Telefon:

+36 1 317-3611/150,

Megjegyzés:

Külső Fő-LINK (Facebook oldal itt nézhető meg)
Összeállította : Személyes felkeresésre, fotozásra vár, a képek forrása az Internet - Felvitel dátuma: 2013-03-17 - Látogatás dátuma: 0000-00-00 - Utolsó módosítás: 2013-03-17A Jókai-kert Budapesten a Svábhegyen, a Költő utca 21. alatt található. A kert természetvédelmi terület.

Jókai Mór 1853-ban vásárolta a kőbányának használt területet, ahonnan pazar kilátás nyílt a Gellérthegyre, a Dunára és a városra. Dísz- és gyümölcsfákat ültetett, hogy felfogják az északi szelet. Teraszosan alakította ki a kertet, feltöltötte termőfölddel és szőlőt telepített. Konyhakertet is kialakított és rózsákat nemesített. Ide vonult el a város zajától falusias környezetbe.

A Jókai-villa megsemmisült, ám a présház megmaradt. Egy kis emlékszobában láthatók személyes tárgyai. A parkban áll Róna József Anakreón-szobra, melynek arcát Jókairól mintázta.

A Jókai emlékeken túl a kertben számos madárfajt megfigyelhetünk és ásványtani kiállítást is láthatunk az egyik ösvényen. A Jókai által ültetett fák közül is láthatunk még néhányat a parkban. A kert munkanapokon szabadon látogatható.

Az 1850-es években a budai Sváb-hegy egyre népszerűbb kiránduló- és nyaralóhely lett a pesti polgárok körében. Ekkor vásárolt itt birtokot Jókai Mór feleségével, Laborfalvi Rózával együtt.
A gyümölcsfákkal, szőlővel, virágokkal, madarakkal teli kertben szerzett élményeit megosztotta olvasóival is. Regényeiben és kertészkedéssel kapcsolatos ismeretterjesztő cikkeiben írta meg tapasztalatait. Miközben jellegzetes, lila tintás betűivel papírlapok ezreit töltötte meg, borászkodott is, gyümölcskiállításokra vitte terményeit és a parlamentben is felszólalt szőlészeti témákban.
Laborfalvi Róza falusi gazdaasszonyokat felülmúló szakértelemmel irányította saját sváb-hegyi birodalmát: a konyhát, veteményeskertet, baromfiudvart, gondozta újfundlandi kutyáit, madarait.

Nyaralójuk helyén ma a Duna-Ipoly Nemzeti Park igazgatóságának épülete áll, a volt présház a Petőfi Irodalmi Múzeum kiállításának ad otthont.
Jókai Mór természethez való viszonyát ma is példaértékűnek és követendőnek tekinthetjük. Műveinek (újra) olvasásához és a természet csodáinak hozzá hasonlóan lelkes megfigyeléséhez kívánunk jó szórakozást!

Megközelíthető: fogaskerekűvel vagy a 21-es autóbusszal a Költő utcai megállóig

Külsõ hivatkozások:


Az oldalt megnézők hozzászólásai

www.kastlyok.hu  * Start  *