Kastély, Kúria, Kastélyszálloda, Vár, Templom, Műemlék, Utazás - Egresi János (2006-2021. HUNGARY)

Magyar English DeutschKapcsolat:

e-mail

A portál magán portál, magán véleményt tartalmaz!
Jogi nyilatkozat


Látogatottsági statisztikák
www.kastélyok.hu
2006.05.21 óta


www.kastélyok.hu
2015.03.04 óta


Mutassa be települése értékeit grafikus látványtérképpel!Barangolások Európában Határok nélkül (Egresi János)


Kastélyok Magyarországon

Kiemelt kategoriák
( Magyarország )

- Kastélyszálloda
- Kastély
- Vadászház
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Étterem
- Pincészet
- Panziół
- Utazás (Travel)


( Ausztria )

- Kastély
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Panzió
- Utazás (Travel)

Ennek a lapnak a megtekintés száma: 8851Melk Stift (Apátság)

Kategória Vallás

Kép album megtekintése

Cím 3390 Melk, Abt-Berthold-Dietmayr Str. 1.
GPS koordináta N 48.228770,E 15.337280
Régiół Kelet-Ausztria
Megye Niederösterreich

Internet:

http://www.stiftmelk.at

e-mail:

kultur.tourismus@stiftmelk.at

Telefon:

Megjegyzés:

Külső Fő-LINK (Facebook oldal itt nézhető meg)
Összeállította Ă©s fényképezte: Egresi János - Felvitel dátuma: 2007-05-10 - Látogatás dátuma: 2008-07-13 - Utolsó módosítás: 2010-07-21A látogató nagyrészt csak az épület muzeális termeit látja, azonban az öreg falak lüktető életet rejtenek. Szent Benedek szerzetesei imádkoznak és dolgoznak 900 éve ezen a helyen.

A kolostor két történelmileg kialakult feladatot lát el: egyfelől az oktatást, másfelől a lelkipásztori teendőket. A lelkipásztori teendők abból adódtak, hogy az apátságok a szerzeteseknek megélhetésükhöz földbirtokot és azt a feladatot adták, hogy ezeken a területeken missziós tevékenységet végezzenek és azokat megműveljék. Így a szerzetesek nagy része a kolostoron kívül él, térben gyakran igen távol eső vidékeken.

Magában a házban a bencések nyilvános gimnáziumot működtetnek humán és modern nyelvi tagozattal, emellett 1977 óta felsőtagozatos reálgimnázium is van különböző szakosodásokkal. Az iskola 33 osztályban körülbelül 880 tanulót számlál. A kolostor tanulói emberi és vallási nevelésében lényeges lelkipásztori feladatot lát.

Melk környéke már nagyon korán benépesült. A római korban itt őrhely állt. A népvándorlás után szláv földművesek jöttek az Enns alatt elterülő területekre. Ebben az időben kapta a nevét Medjilica (szlávul: lassú patak) folyóról.
A 791 és 803 közötti években az Avar Birodalom elvesztette vezető szerepét. Nagy Károly akkoriban adományozta a kolostornak a Herrieden javakat Melkben és környékén. Ezt az adományt Ludvig der Fromme (Jámbor Lajos) megújította. Az erről készült okirat Melk első történelmileg hiteles emléke.

1297. augusztus 14-én a kolostorban szörnyű tűzvész pusztított, majdnem az egész épület elpusztult. 1306-1324 között sikerült a templomot és a lakótermeket újjáépíteni.
A konstanci zsinat (1414-1418) kolostorreformot rendelt el. Ausztriát és keletnémet térséget Melkből felügyelték és melki szerzetesek kerültek apátként különböző kolostorokba. 1429-ben szentelték fel az újjá-, illetve átépített templomot.

A reformáció és a török vész következményeként a kolostor szellemi élete a mélypontra süllyedt, 1524-től a kolostorba való belépések száma egyre csökkent, 1566-ban már csak 8 szerzetes élt. Fejedelmek közbeavatkozása mentette meg Melket. Az igazi fordulat Caspar Hofmann apáttal (1587-1623) következett be, neki sikerült a gazdasági helyzetet megszilárdítania, a kolostori fegyelmet megújítania.

A 17. században a régi melki kolostorlétesítményeket újjáépítették. A 18. század elején 40 év alatt alakult ki a Melki apátság mai formája. A 19. században sikerült a már esedékesé váló barokk épület felújítását elvégezni és egy új gimnáziumot berendezni.

A Köztársaság, Alsó-Ausztria és az Apátság példás együttműködésével a Második Köztársaság egyik legnagyobb restaurációs vállalkozása jó véget ért 1987-ben. A templom restaurációjának sikeres befejezését követően elhatározták az apátság épületének felújítását is. 1995-ben tudták befejezni ezt a nagy munkáz.

Az idegenforgalom, aminek a jövedelme jelentős segítség az apátság feladatainak ellátásához, új hangsúlyt kapott: felépült egy szép, korszerű parkoló (1979) és a kapu felé vezető úton egy frissítőre és jókedvre csábító étterem (1980)

2000-ben revitalizálták az apátság parkját, benne a barokk kerti pavilont, s megnyitották a nyilvánosság előtt.

A látogatható területek:

 • Barokk kert és pavilon (kávézó), külön belépővel önállóan is látogatható (normál belépő ide is érvényes)

 • Bejáratnál kialakított vendéglátó hely (étterem), ajándékbolt

 • A főépületben kialakított vendégfogadó (pénztár és ajándékbolt)

 • Császári lépcső és folyosó

 • Császári szobák (ma múzeumi kiállító termek)

 • Márvány terem

 • A kör erkély

 • Könyvtár

 • A Templom

A látogtaható területek, vezetéssel, vagy vezetés nélkül is látogathatók.

Külsõ hivatkozások:


Az oldalt megnézők hozzászólásai

www.kastlyok.hu * Start *