Kastély, Kúria, Kastélyszálloda, Vár, Templom, Műemlék, Utazás - Egresi János (2006-2021. HUNGARY)

Magyar English DeutschKapcsolat:

e-mail

A portál magán portál, magán véleményt tartalmaz!
Jogi nyilatkozat


Látogatottsági statisztikák
www.kastélyok.hu
2006.05.21 óta


www.kastélyok.hu
2015.03.04 óta


Mutassa be települése értékeit grafikus látványtérképpel!Barangolások Európában Határok nélkül (Egresi János)


Kastélyok Magyarországon

Kiemelt kategoriák
( Magyarország )

- Kastélyszálloda
- Kastély
- Vadászház
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Étterem
- Pincészet
- Panziół
- Utazás (Travel)


( Ausztria )

- Kastély
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Panzió
- Utazás (Travel)

Ennek a lapnak a megtekintés száma: 6852Heiligenkreuz Cisztercita Kolostor

Kategória Vallás , Kolostor

Kép album megtekintése

Cím 2532 Heiligenkreuz, Heiligenkreuz im Wienerwald
GPS koordináta N 48.055975,E 16.131172
Régiół Kelet-Ausztria
Megye Niederösterreich

Internet:

http://www.stift-heiligenkreuz.org/

e-mail:

tourismus@stift-heiligenkreuz.at

Telefon:

+43 2258 / 8703

Megjegyzés:

Külső Fő-LINK (Facebook oldal itt nézhető meg)
Összeállította Ă©s fényképezte: Egresi János - Felvitel dátuma: 2007-05-10 - Látogatás dátuma: 2011-01-22 - Utolsó módosítás: 2016-04-27Látogatás csak vezetéssel
Figyelem, működő kolostor, így a látogatás rendje szigorú szabályok szerint történik, külön magyar nyelvű vezetés nincs, de külön kérésre (előzetes egyeztetéssel) lehetséges, így került sor látogatásunkra is.

Ez úton is külön köszönjük a magyar nyelvű vezetést és vezetőnk - Mihály Rozina - kedvességét! aki nagyon készségesen, a kolostor történetét részlesen ismerve, élmény szerűen vezetett, és mutatta be a kolostort, annak nevezetességeit és történetét.


Forás: Wikipédia és Heiligenkreuz Kolostor
A Bécsi-Erdő déli részének spirituális és kulturális szíve több, mint 850 éve megszakítás nélkül a Heiligenkreuzi apátság. Alsó-Ausztriában a cisztercita rend bölcsőjének számít és részben román, részben gótikus stílusú templomával, kerengőjével és a szomszédos kápolnával a tartomány egyik középkori építészeti remeke.

A kolostort a Babenberg-házból származó III. Lipót osztrák herceg alapította 1133-ban. Az első apát Gottschalk, a kolostor első lakói a burgundiai Morimond kolostorának szerzetesei voltak.
A rendes kolostori élet 1133. szeptember 11-én kezdődött el. Az apátság templomában, egy értékes szekrényben őrzik III. Lipót fiának, a boldoggá avatott Freisingi Ottónak az ereklyéit. 1188. május 31-én V. Lipót osztrák herceg Krisztus keresztjének egy 24 centiméteres darabját ajándékozta az apátságnak, ez az ereklye az 1983-ban újjáépített Heiligenkreuz kápolnában látható. Az ereklyét V. Lipót 1182-ben kapta ajándékba IV. Balduin jeruzsálemi királytól.

Heiligenkreuz az alapítása óta megszakítás nélkül működik. A szerzetesi élet súlypontja a liturgia és a latin nyelvű gregorián kórus gondozása. A szerzetesek egy része a 17 idetartozó plébániában végez lelkigondozói munkát, mások tudósként és tanárként a főiskolán tevékenykednek.
A kolostor udvarán található fogadalmi oszlopot Giovanni Giuliani szobrász és Elias Hügel kőfaragómester készítették, itt látható az 1739-ben készült József-kút is. A templomtól délre áll az 1240-ben elkészült kerengő.
A kolostorban található a Babenberg-házbeli IV. Lipót, V. Lipót, I. Frigyes és II. Frigyes sírja, valamint Freisingi Ottó ereklyéi.
A szokásos harangokon kívül Heiligenkreuzban található Ausztria egyedüli olyan harangjátéka, amelynek 43 harangját billentyűzet segítségével lehet megszólaltatni. A harangjátékot minden év augusztusának első hétvégéjén koncertszerűen megszólaltatják. Év közben minden egész óra előtt tíz perccel megszólal egy egyházi dallam, amely a liturgikus időszaknak felel meg.
1683-ban a törökök megtámadták és felgyújtották az apátságot. A Clemens Scheffer apát idejében történt újjáépítés során az apátságot kibővítették és barokk stílusban építették át. 1734-ben VI. Károly az apátságnak adta a Szentgotthárdi apátságot, ez az állapot 1877-ig tartott. II. József szekularizációs rendelete (1782) az apátságot nem érintette, mivel a szerzetesek az ellenreformáció óta foglalkoztak oktatással, és ezt a tevékenységet a felvilágosodás is elismerte.
1802-ben egy filozófiai-teológiai oktatóközpontot létesítettek, amely Zwettl, Lilienfeld, Heiligenkreuz és Neukloster kolostorainak a lelkészképzésére szolgált. 1976-ban az Institutum Theologicum elnyerte a főiskolai rangot, ma a német nyelvterület egyik legnagyobb lelkészképző helye.
2007. január 28-án, Aquinói Szent Tamás ünnepén XVI. Benedek pápa pápai filozófiai-teológiai főiskola rangjára emelte. 2007. szeptember 9-én XVI. Benedek meglátogatta az apátságot és a főiskolát.

Az épület főbb részei
1.Klosterpforte und Information - Porta – Recepció
2.Aula - Treffpunkt für die Führungen – idegenvezetések találkozóhelye
3.Romanische Westfassade der Stiftskirche (1187) - A templom román stílusú homlokzata
4.Dreifaltigkeitssäule (1729-1739) - Szentháromság oszlop
5.Josefsbrunnen (1739) mit Platanen (1848) - Szt. József kút platánokkal
6.Alte Klosterpforte - a kolostor egykori kapuja
7.Kreuzgang (1240) – Kerengő
8.Annakapelle (1710) - Szt. Anna kápolna
9.Kapitelsaal (1240) - Káptalan terem
10.Totenkapelle (1711) - Ravatalozó kápolna
11.Brunnenhaus (1295) – Kútház
12.Mittelalterliche Fraterie (1240) - Középkori frátria
13.Sakristei (1667) – Sekrestye
14.Hallenchor (1295) – Kóruscsarnok
15.Kirchenschiff (1187) – Templomhajó (román és gótikus stílusban)
16.Konvent (1642) - A szerzetesek életének színtere
17.Bernardikapelle (1295) - Szt. Bernát kápolna
18.Kaisersaal (1691) – Császárterem-díszterem
19.Kirchturm (1674) – Templomtorony
20.Kreuzkirche (1982) – Szent Kereszt kápolna
21.Klosterladen - A kolostor ajándékbólt

Die Alte Klosterpforte - A Ókori kapu
Az Ókori kapu a kolostor egykori volt bejárata. A 20. század 70-es éveiben a kolostor kapujában, az újonnan érkezőket egy szerzetes fogadta. A kolostor kapujában lévő barokk freskók a Ciszterci Rend három legfontosabb szentjei: Szűz Mária Isten Anyja, Szent Benedek (a fekete köpenyes szerzetes) és a Szent Bernát (fehér ruhát viselő szerzetes). A bejárat fölött látható a kolostor jelképe a Szent Kereszt.
Der Grabsteingang - a zárda folyosó (kerengő). A szerzetesi kolostor tér közepén áll a négyzetes folyosó.
A falon lévő sírkövek a jótevők emlékeit őrzik, akik biztosították a középkori kolostornak a földet, szőlőt és egyéb ajándékokat, és ezáltal biztosították a megélhetést a szerzeteseknek. Ezeket a mecénásokat temették el itt a kolostorban, halálukat követően.
Der Lesegang – Olvasó folyosó. A kolostori élet fontos része volt az olvasó folyosó, mert a szerzetesek összegyűltek itt minden este. A felolvasást végző ült a szószéken, az apát és a többi szerzetes vele szemben a padra ültek. Minden nap egy részt olvastak fel Szent Benedek történetéből. A művészettörténeti jelentősége van az üvegablakoknak, amely részben a 13. századból való. Ezek az ablakok a "grisaille" stílusra jellemzőek, hangsúlyt kapott az egyszerűség és takarékosság. A barokk szobroknak Giovanni Giuliani a készítője 1705-ból.
Der Kapitalsaal – A Fejezet terem. Az üléstermet a szerzetesek fejezet teremnek nevezték, mert az ülések során, egy-egy fejezetet olvastak fel a Bibliából. A fejezet teremben ma a beiktatási ünnepséget tartják. A terem fontos helye volt Ausztria történelmének, a király is többször megfordult a kolostorban.
A Babenberger család számára a Heiligenkreuz kolostor egyben temetkezési hely is volt. Itt temették el többek között V. Babenberger Leopold-ot, őrgróf IV. Leopold-ot is, bár ezek egyszerű sírkövek. A fejezet teremben van még eltemetve Frigyes a harcias († 1246), ez a sír lenyűgözően nagy. Ő volt az utolsó Babenberger aki Ausztriában uralkodott, és nagyvonalú támogatója volt a Heiligenkreuz kolostornak. A falakat barokk freskók díszítik, embereket ábrázolnak, akiket a Káptalanházban temettek el.

Die Totenkapelle - A halotti ravatalozó kápolna. A középkorban a kápolnában volt a ravatalozó, mint a "Parlatorium", így ez a hely az általános csend helye. 1713-ban került a hely felszentelésre, barokk stílus jellemző a kápolnára. A „Dance of Death” kifejezés ijesztően hangzik, de a kandeláberek, mint táncoló csontvázak, reményt nyújtanak a feltámadáshoz, a halál táncol az égő gyertyaként. A „Feltámadt Krisztus” szimbólum, és így szimbóluma az örök életnek!
Ma ha meghal egy szerzetes, akkor Őt két napig ravatalozzák itt fel. A szerzetesek búcsút vesznek társuktól, aki befejezte a földi életet, és a temetés napjáig imádkozva, állva virrasztanak.

Das Brunnenhaus - A Kút ház. Bár ma minden szerzetes folyó vizet használ, a középkorban a Kút ház volt az egyetlen vízforrás a kolostorban. Még ma is, a kút táplálja a kolostort vízzel. A Kút ház olyan, mint egy csodálatos kápolna, a híres gótikus ólomüveg ablakok Babenberger család tagjait ábrázolják.
A piramis alakú reneszánsz szökőkút ad a kútnak fenséges karaktert.
Meglepő, hogy a terület évszázadokon át mosókonyha funkciót is ellátott, de van egy teológiai oka is a szakrális tér kialakításának, a szerzetesek a hétköznapi tevékenységüket, mint a mosást is itt végezték, hogy tiszta tudat

Külsõ hivatkozások:


Az oldalt megnézők hozzászólásai

www.kastlyok.hu  * Start  *