Kastély, Kúria, Kastélyszálloda, Vár, Templom, Műemlék, Utazás - Egresi János (2006-2021. HUNGARY)

Magyar English DeutschKapcsolat:

e-mail

A portál magán portál, magán véleményt tartalmaz!
Jogi nyilatkozat


Látogatottsági statisztikák
www.kastélyok.hu
2006.05.21 óta


www.kastélyok.hu
2015.03.04 óta


Mutassa be települése értékeit grafikus látványtérképpel!Barangolások Európában Határok nélkül (Egresi János)


Kastélyok Magyarországon

Kiemelt kategoriák
( Magyarország )

- Kastélyszálloda
- Kastély
- Vadászház
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Étterem
- Pincészet
- Panziół
- Utazás (Travel)


( Ausztria )

- Kastély
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Panzió
- Utazás (Travel)

Ennek a lapnak a megtekintés száma: 6824Altenburg Stift (Bencés Apátság)

Kategória Vallás , Kolostor

Kép album megtekintése

Cím 3591 Altenburg, Abt Placidus Much Straße 1.
GPS koordináta N 48.645564,E 15.593997
Régiół Kelet-Ausztria
Megye Niederösterreich

Internet:

http://www.stift-altenburg.at/

e-mail:

info@stift-altenburg.at

Telefon:

+43 2982 3451

Megjegyzés:

Külső Fő-LINK (Facebook oldal itt nézhető meg)
Összeállította Ă©s fényképezte: Egresi János - Felvitel dátuma: 2007-05-10 - Látogatás dátuma: 2011-10-22 - Utolsó módosítás: 2015-04-01Nyitva tartás: Húsvéttól - mindenszentekig minden látogató számára nyitva az apátság (2011. október 26-ig látogatható)
Fantasztikus élméányben volt részünk Troger Pál (Paul) freskóinak témája, színei, alakjai lenyűgőzőek!
Az egész kolostor (termek, könyvtár, krípta, templom, azonos színvilága, látszik, hogy egy festő mester munkái.
A látogatás önállóan lehetséges, de igény szerint auduó guide (vezető), vagy személyes vezetés is lehetséges (német, angol, cseh nyelven).
Egy évvel ezelőtt (2010-ben) kívülről néztük meg (akkor már nem volt látogatható), most belülről csodáltuk meg, 3 órát töltöttünk a nézelődéssel!

Az Altenburg-i település két közösségből, Altenburg és Fuglau összevonása által keletkezett és ma már öt területet ölel fel: Altenburg, Burgerwiesen, Fuglau, Mahrersdorf és Steinegg.

Az 1144-ben alapított Altenburg-i Bencésapátság az Erdőnegyed barokk ékszere, a "Waldviertel barokk ékkövének" is nevezik Az altenburgi apátság épülete a 18. században épült , a egykori középkori bencés kolostor romjain.
A 60-as évek eleje óta az apátság egy fiúkórusnak is otthont ad, amely nem csak Ausztriában, hanem külföldön is képviseli Ausztriát a muzikális alakításaival. A templom híres fiúkórusa, az Altenburger Sángerknaben, májustól októberig ad koncerteket.

A Bencés apátságot (Benediktinerstift) 1144-ben alapították, St. Lamberechtből érkeztek ide az első szerzetesek, a templom 1265-ben készült el. A csehek, a protestánsok és a svédek pusztították, majd 1715 után Placidus Much apát megbízásából. J. Munggenast tervei szerint óriási barokk komplexummá építették át. Sajnos ennek áldozatul esett jó néhány jelentős, gótikus épület is. A barokk szárnyak öt udvart fognak közre.

Belépőjegyek:Felnőtt 9 €, Gyerek, diák 4,50 €,
Családi 18 €, Senioren (nyugdíjas) 7 €
a jegy tartalmaz egy áttekintő térképet is.

1 jegy = 3 kiállítási területre érvényes, amely egyénileg is látogatható:

  • A barokk gyöngyszemben, a könyvtár, egyedi stílusú barokk kripta, és a groteszk Sala Terrena, Császári traktus (márvány terem), márvány lépcső.
  • 2 kolostor egy helyen. A barokk apátságban megtapasztalhatja a „kolostor a kolostor alatt" élményét - a középkori keresztfolyosós udvar a középpontja ennek a létesítménynek! A 15 éve tartó régészeti ásatások az utóbbi években a kolostor 14. századi és az azt követő időkből való feltárásokat mutatja be.
  • A „Vallások kertjé”-ben szembesülhet a keresztények magatartásával a nem keresztény vallásúakhoz a második vatikáni zsinat óta, vagy találhat egy nyugodt helyet a személyes nyugalmához a csend kertjében! Az egykori kolostorparkban kialakított kert, a kereszténység és a többi nagy vallás viszonyát hivatott bemutatni, a világvallások tudatos felfedezésére és megismerésére invitál. 2009-ben nyitották meg: szőlő, gyümölcsös, szobrok (11 db. Dr. Eva-Vorpagel Redl művei), terasz ahonnan csodálatos kilátás nyílik a kolostor épület 212 méter hosszú keleti frontjára.


Sok új feladatkört vállal a 12 szerzetesből álló konvent hagyományos lelkipásztori tevékenysége mellett. Norciai szt. Benedek szabályait követik az altenurgi közösség tagjai. Közösen imádkoznak, négy közös ima és a konvent miséje határozzák meg a hétköznapokat a kolostori élet egyéb feladatai mellett. Az altenburgi fiúkórus intézete Alsó-Ausztria egyetlen kolostori bentlakásos kollégiuma.

Ideiglenes kolostori élet
Az ideiglenes kolostori élet azt jelenti, hogy egy ideig részt lehet venni a kolostor közösségének életében. A vendégek úgy élnek, mint a szerzetesek, tehát az Isten tiszteleteken, a csend óráiban, a felolvasásokon, az étkezéseken, a háztartásban és a kertben a közös munkákba is bekapcsolódnak. A szerzetesek fontos feladatnak tekintik a Bencés rendi szabály értelmében a vendégek (csak férfiak) befogadását.
Az ideiglenes kolostori életben a korai imák és a nyugodt életstílus sokat segíthetnek abban, hogy a vendégben jobban tudatosodjon az élete és saját életcélja. A kolostorban eltöltött időszakról tapasztalatcsere formájában szervezett beszélgetések vannak.

A kolostori apátság épületének freskóit Troger Pál (Paul Troger) mester készítette, melyben segítségére voltak tanítványai is. Troger Pál munkássága - Éber László cikke
Troger legjobb éveiben Magyarországban is dolgozott. 1742-ben, ugyanabban az évben, amelyben az altenburgi kolostor könyvtárának freskóit fejezte be, a pozsonyi Szent Erzsébettemplomot, két évvel utóbb a győri bencés, akkor jezsuitatemplomot díszítette festményeivel. A nem nagy méretű, de nemes kiképzésű, márványtól ragyogó pozsonyi templom három kupolaboltozatának felülete nyert freskódíszt.
A pozsonyi templom freskói még korábbi modorát árulják el. Két évvel utóbb, a győri bencéstemplomban már más jellegű műveket látunk. ….......
A mennyezetek nagy festményei kétségkívül Troger legkiválóbb művei közé tartoznak. Nagy területek állottak a művész rendelkezésére, amelyeket a maguk egészében használt fel művészeti céljaira.
Dongaboltozatokon általában nehezebb és ritkább az alulról való nézés elvének következetes alkalmazása, mint kupolákban. Csak Tiepolo és követői oldották meg ezt a problémát elfogadható módon. …...........


Szent Lambert apátsági templom (Stiftskirche St. Lambert)
A templom a központi területe a barokk kolostornak, ahol a szerzetesek közösen imádkoztak és amely a kolostor déli szárnyával van összekötve.
A harmincéves háborúban a svédek elpusztították, gótikus stílusban Benedek és Maurus Leiß Boxler apát építtették újjá a templomot. A régi, hatalmas gótikus csarnoktemplom helyett 1730-1733 felújítás során J. Munggenas elképzelései valósultak meg, csodálatos barokk templommá alakították át, oly módon, hogy a hajó boltozatán megtartották a gótikus jelleget, az ovális kupola ma is a templom központi része.
Karcsú tornya a főhomlokzat közepén emelkedik. A meredek tetőzetű hosszház és a keresztház találkozásában a kis huszártorony helyezkedik el. A szentély érdekes oromzatával, támpilléreivel, a hosszú keleti front egyhangúságát töri meg.

A belső tér ovális alaprajzú, hat falfülke fölé épített kupola fedi, amelyet Troger Pál, Szent János látomását ábrázoló freskója díszít. Ő festette ki a szentély boltozatait is (Isten báránya, isteni erények), de a főoltár képe is az ő műve (Mária mennybemenetele, Szentháromság). A nagyszerű stukkódíszek F.J. Holzinger munkái. A nagy orgona 1773-ban készült, melyet a Bécsből érkezett Anton Pfliegler orgona építő készített.

A könyvtár: (Bibliotheksaal)
Kétszintes, 48 m hosszú terem, érdekes látszat építészeti megoldásokkal és allegorikus mennyezeti freskókkal. A könyvtár az építészek, festők, szobrászok egyedülálló művészi alkotása. A rengeteg fény és a szín magával ragadja a belépőt.
A három kupolateret stukkódíszes dongák választják el egymástól, sarkaikban nagy márványoszlopok állnak.
A freskókat 1742-ben készítette Troger Pál és J.J. Zeiller, ez Troger legszebb munkája!
A fő kupola freskója, Sába királynő látogatását mutatja be, Salamon királynál Jeruzsálemben, ez meghatározza az egész könyvtár hangulatát. A könyvtár többi kupoláiban lévő freskók többnyire bibliai eseményeket ábrázolnak (Pallasz Athéné és Herkules, Salamon ítélete, az isteni bölcsesség és a hit fénye).

Kripta
A könyvtár alatt került elhelyezésre a dongaboltozatos Kripta (Krypta), amelynek falait groteszk freskók borítják. A „Mementó mori!” jegyében szimbolikusan az élet-halál, fény-sötétség ellentétpárok kifejezői a furcsa képek és a rengeteg díszítő motívum. Ez a hely nem egy sírkamra, hanem meditáció helye a halálról.A festett részek Troger Pál munkái, amelynek az 1720-ban Nürnbergben megjelent „Ábrahám a Santa Clara” könyv volt az inspirációja.Mitológiai ábrázolások: mint a Neptunusz, Mercury, remeték, szent férfiak és nők, öregek és fiatalok, főszereplői Krisztus oldalán, aki legyőzte a halált.

Császári traktus (Kaisertrakt) és császári lépcső
Kevésbé meglepő, de hasonló, groteszk ábrázolások láthatók a Császár-tra

Külsõ hivatkozások:


Az oldalt megnézők hozzászólásai

www.kastlyok.hu  * Start  *