Kastély, Kúria, Kastélyszálloda, Vár, Templom, Műemlék, Utazás - Egresi János (2006-2021. HUNGARY)

Magyar English DeutschKapcsolat:

e-mail

A portál magán portál, magán véleményt tartalmaz!
Jogi nyilatkozat


Látogatottsági statisztikák
www.kastélyok.hu
2006.05.21 óta


www.kastélyok.hu
2015.03.04 óta


Mutassa be települése értékeit grafikus látványtérképpel!Barangolások Európában Határok nélkül (Egresi János)


Kastélyok Magyarországon

Kiemelt kategoriák
( Magyarország )

- Kastélyszálloda
- Kastély
- Vadászház
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Étterem
- Pincészet
- Panziół
- Utazás (Travel)


( Ausztria )

- Kastély
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Panzió
- Utazás (Travel)

Ennek a lapnak a megtekintés száma: 7510Reneszánsz várkastély (Schloss) - Rosenberg

Kategória Várkastély , Kastély

Kép album megtekintése

Cím Rosenburg
GPS koordináta N 48.627580,E 15.632310
Régiół Kelet-Ausztria
Megye Niederösterreich

Internet:

http://www.rosenburg.at/

e-mail:

rosenburg@hoyos.co.at

Telefon:

Megjegyzés:

Külső Fő-LINK (Facebook oldal itt nézhető meg)
Összeállította Ă©s fényképezte: Egresi János - Felvitel dátuma: 2007-05-10 - Látogatás dátuma: 2008-07-05 - Utolsó módosítás: 2016-03-05Rosenburg Alsó-Ausztriában, Bécstől nyugatra és Kremstől északra fekszik a 34.sz. főút mellett, ahol a Taffa folyó a Kampba ömlik.
A kastély (várkastély) a folyó fölött magasodó szikla tetejére épült és a Hoyos grófok tulajdona. A kastély alapjai az 1200-as években épült, a protestáns Graberek alatt (1593-1597) között a középkori lovagvárat reneszánsz stílusú kastéllyá alakítják át, a Horner Bund protestáns szövetség szépkehlye volt. A Hoyos családé 1678-ban lett. 1809-ben tűzvész elpusztította, de a család 1860-ban teljesen újjáépítette.

A kastélyt egy hatalmas méretű lovagi torna udvar veszi körül. Az udvart fedett árkádsor határolja. A kastélyba egy 1583-ban épített, nyolcszögletes kaputornyon keresztűl lehet bejutni.
A belső udvarban lévő épületek a kastély legrégebbi részei, ezeket lehet a folyó mellől látni. Szép látvány a szikla tetején magasodó gazdagon díszített, reneszánsz árkádsorral és erkéllyel rendelkező kastély, erre a részre esik a kápolna szentélye is.

A kastély szobáiban, termeiben a XVI-XVII századi értékes berendezések (bútór, fegyverek, festmények, őstörténeti gyűjtemény) kerülnek bemutatásra. Nagyon jó állapotban láthatók az eredeti padlóburkolatok, és sok helyen a fal-, és mennyezet burkolatok is (bőrtapéta, festett fakazettás mennyezet).

Kiemelném a sok látnivaló közül:


  • Márványterem (ott jártunkkor éppen egy esküvő előkészíületeit láthattuk).

  • Könyvtár terem, csodálatos festett fakazettás mennyezeti burkolattal, eredeti könyvszekrényekkel, benne könyvekkel.

  • Kápolna.

  • Ülés terem amely a márvány teremből nyílik, és ezen keresztül juthatunk ki az árkádsoros teraszra, ahonnan szép kilátás nyílik a folyóra és a tájra.Fényévekre a "Sógoroktól".
Tegnap Ausztriában járva a látottak ismét megerősítették bennem, már CSAK egy fényévnyire vagyunk a "Sógoroktól".

Leírom a tapasztaltakat, aztán minden olvasó saját maga összehasonlíthatja az általa magyarországi legjobbnak ítélt kastély, vagy látogatás élményével, és eldöntheti, hogy csak egy fényév, vagy esetleg több, amennyivel el vagyunk maradva?

Alsó-Ausztria, Rosenburg település, reneszánsz Schloss Rosenburb.

A Schloss lefordítva kastély, de a magyar kastély fogalomtól egy kissé eltérő az értelmezés, Én inkább várkastélynak nevezném.
Ugyan a GPS-em vezetett a kastélyig (benne van mint "Turista látványosság"), de már közeledve a településhez, táblák hívják fel az utazó figyelmét, hogy itt egy érdekes látványosság van. Szabványos KRESZ tábla, barna alapon fehér betűvel írva, aztán nyilakkal eligazítva az érkezőt.

A kastély egy sziklafal tetején trónol, de oda akár hiszik, akár nem aszfaltos út vezet, méghozzá jó minőségű, nem foltozott, nem gidres-gödrös. Felérve a kastélyhoz, ismét táblák jelzik, hogy parkoló is van, sőt mi több, ez ingyenes, a parkolóban nyilvános illemhely (WC), és ez is ingyenes.
A kastélyba a belépőjegy 13 Euró, nyugdíjas kedvezménnyel 11,50 Euró. A pénztáros Hölgy nagyon udvariasan, figyelmesen mindjárt ezt ajánlja fel, látva nem fiatal korunkat. A belépőjegyet bankkártyával lehet fizetni, kis tájékoztató füzetet nyomnak a kezünkbe, megkérdezik milyen nyelven szeretnénk audió-vezetést kérni, sajnos magyar nyelvű nincs, nem szoktak erre hazánk fiai járni. Egy kis Mp3 lejátszó, hallgatóval, ez az idegenvezető.

Udvariasan megmutatják merre induljunk, figyeljük a számokat, melyekhez kötődik az audió-vezető szövege. A bejáratnál megint csak (nagy betűkkel kiírva) WC.

Probléma mentesen körbejárjuk a kastélyt, megcsodáljuk a látnivalókat, és sehol egy lélek "teremfelügyelő", ezt elektronikusan, terelő korlátokkal, kamerákkal, mozgásérzékelőkkel oldották meg.
Mindenhol tisztaság, rend, utunk végeztével a kastély shoop-ján keresztül vezet utunk (másfelé nem lehet kimenni!), itt mindenféle, szem-szájnak megfelelő portéka vásárolható (digitális és könyv anyag is), továbbá kávézó áll a látogatók rendelkezésére. Természetesen a fizetés bankkártyával történhet.

Érdekeség: az udvaron álló fogadáshoz készülődtek, mint megtudtuk esküvő lesz hamarosan (a menyasszonyt is láttuk), a rendezvény ellenére semmi nem volt lezárva, sőt, a "Márványterem" berendezését, díszítését is figyelemmel kísérhettük, bemehettünk, ez a legtermészetesebb!

A látogatás végére megéheztünk, kilépve a kastély kapuján, vele szemben Gasthauz (Vendéglő), belső berendezése, a minőség, a kiszolgálás, mint egy négy csillagos szálloda étterme. Mosolygós vendégfogadás, udvarias kiszolgálás, hatalmas étel-ital választék. Tíz pincér ripsz-ropsz kiszolgálja az érkezőket, közben a különtermet már rendezgetik az esküvői vacsorához. Természetesen bankkártyával fizethettem.

Feltétlenül meg kell még említeni:
" A kastélyban állandóan rendezvényeket szerveznek.
" Mindig friss információval feltöltött saját internetes Web oldaluk van, ahol a legfontosabb információkat meg lehet találni.
" A Shoop-ban a környezetben található idegenforgalmi nevezetességekről tájékoztató (színvonalas) anyagok vannak kirakva (ingyenes!).

Külsõ hivatkozások:


Az oldalt megnézők hozzászólásai

www.kastlyok.hu  * Start  *