Kastély, Kúria, Kastélyszálloda, Vár, Templom, Műemlék, Utazás - Egresi János (2006-2021. HUNGARY)

Magyar English DeutschKapcsolat:

e-mail

A portál magán portál, magán véleményt tartalmaz!
Jogi nyilatkozat


Látogatottsági statisztikák
www.kastélyok.hu
2006.05.21 óta


www.kastélyok.hu
2015.03.04 óta


Mutassa be települése értékeit grafikus látványtérképpel!Barangolások Európában Határok nélkül (Egresi János)


Kastélyok Magyarországon

Kiemelt kategoriák
( Magyarország )

- Kastélyszálloda
- Kastély
- Vadászház
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Étterem
- Pincészet
- Panziół
- Utazás (Travel)


( Ausztria )

- Kastély
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Panzió
- Utazás (Travel)

Ennek a lapnak a megtekintés száma: 8992Artstetten Schloss

Kategória Kastély , Múzeum

Kép album megtekintése

Cím 3661 Artstetten, Schlossplatz 1.
GPS koordináta N 48.243653,E 15.204220
Régiół Kelet-Ausztria
Megye Niederösterreich

Internet:

http://www.schloss-artstetten.at/

e-mail:

museum@schloss-artstetten.at

Telefon:

Megjegyzés:

Külső Fő-LINK (Facebook oldal itt nézhető meg)
Összeállította Ă©s fényképezte: Egresi János - Felvitel dátuma: 2007-05-10 - Látogatás dátuma: 2008-07-13 - Utolsó módosítás: 2015-06-12A kastély magán tulajdonban van, de Múzeumként is üzemel, így egy része látogatható. A recepciónál (pénztár és shoop) magyar nyelvű vezető segédlet (4.db. A4 lap), a németűl nem tudókat is jól eligazítja a Múzeumban, melyet illik a látogatás végén visszaadni.
A shoop-ban sok minden kapható, mi szem-szájnak ingere, így különböző kiadványok (könyvek, CD, DVD, Videó), a hely barack likör specialitása, és sok-sok féle ajándék tárgy. Természetesen bankkártyával lehet fizetni.

Az Artstetteni kastélyt, I. Ferenc császár szerezte meg 1823-ban. Azóta családi birtok, ma Anita von Hohenberg főhercegnő, Ferenc Ferdinánd trónörökös dédunokájának tulajdona.

A katélyban a Ferenc Ferdinánd főhercegnek szentelt múzeumot 1982-ben nyitották meg.

VI. Károllyal (a magyar történelem III. Károly királyával) kihaltak a Habsburgok. Lánya, Mária Terézia alapította férjével, Lotaringiai Ferenccel, az új Habsburg-Lotaringiai dinasztiát.

I. Ferenc József császár és Rudolf trónörökös
A leghíresebb osztrák császár 68 évig uralkodott: 1848-tól 1916-ig. Felesége, Erzsébet ("Sisi"), bajor hercegnő volt. Egyetlen fiúk, Rudolf trónörökös, Mary Vetsera bárónővel együtt öngyilkosságot követett el 1889-ben Mayerlingben (Alsó Ausztria), Rudolf felesége Stefánia belga hercegnő volt. Leányuk, Erzsébet, először Windisch-Graetz herceghez ment férjhez, másodszor Leopold Petznekhez. A szociáldemokrata párt iránt tanúsított szimpátiája miatt "vörös főhercegnőnek" nevezték.

Ferenc Józsefnek három öccse volt: Fedinánd Miksa, Károly és Lajos Viktor.

Károly Lajos főherceg a művészetnek és az iparművészetnek szentelte magát. Szívesen szervezett kiállításokat. Három fia volt: Ferenc Ferdinánd trónörökös, Ottó, a későbbi utolsó osztrák császár, Károly apja, és Ferdinánd, aki Ferenc József császár akarata ellenére polgári származású lányt vett feleségül.
Károly császárnak 1919-ben el kellett hagynia Ausztriát. Madeira szigetén halt meg 1922-ben. Zitával, Bourban-Párma hercegnőjével kötött házasságából származik Otto von Habsburg dr., az európai politikus, akinek Ferenc Ferdinánd főherceg volt a keresztapja.

Ferenc Ferdinánd, Gráczban született 1863 december 18-án. Hét éves volt, amikor anyja meghalt. Mostohaanyja, a portugál Mária Terézia vette át nem sokkal később a nevelését.

Ferenc Ferdinánd szeretett utazni, legszívesebben civilben, anélkül, hogy felismerhették volna, és - ahogy az akkoriban szokásos volt - mindenfajta testőrség nélkül. 1892-1893-as világkörüli útja legismertebb. Akkor szerette meg a tengert, visszatérése után lett a régi Ausztria legexkluzívabb jachtklubjának, a cs. és kir. jachtosztagnak a parancsnoka.
Ferenc Ferdinánd látta utazása során, hogy mennyire fontos egy saját flotta. Trieszt, Fiume, Póla voltak Ausztria-Magyarország legnagyobb kikötői, az osztrák-magyar kereskedelmi hajók az egész világot bejárták.
Ferenc Ferdinánd 1900-ban vette feleségül a nem uralkodó dinasztiából származó Chotek Zsófia grófnőt, miután sokáig harcolt a császár beleegyezéséért. Ennek államjogi következményei is voltak: Ferenc Ferdinándnak le kellett mondania leendő felesége és várható gyerekei nevében a trónról. Leszármazottjai a Hohenberg nevet kapták, és nem tartoztak a császári családhoz.
A gyerekek: Zsófia (1901), Miksa (1902), és Ernő (1904).

Utolsó utazása a boszniai katonai hadgyakorlatokhoz vezette Ferenc Ferdinándot és nejét, ahol különböző vallású népek éltek. A látogatás célja nem az ortodox szerbek provokálása volt, mint ahogy azt később állították. A hivatalos szarajevói látogatás során 1914 június 28-án, vasárnap, egy fantasztikus serdülőkorú merénylő agyonlőtte a trónörököst és nejét. Ausztria-Magyarországnak Németországhoz való viszonya szabta meg az események további menetét: a monarchia belesodródott a világháborúba. Az a legenda, hogy Konopischtban beszélték meg a világháborút, 1921-ben a csehszlovákiai birtokok elkobzásához vezetett.
Egy 9 mm-es browninggal ölték meg a trónörököst és nejét. Földi maradványaikat hajón és vonaton szállították Artstettenbe, ahol eltemették őket. A gyilkost 20 évre ítélték el (miután még fiatalkorú volt). Még a háború alatt meghalt TBC-ben - abban a betegségben, amelyet Ferenc Ferdinánd legyőzött.

Artstetent egykoron Ferenc Ferdinánd nejének szánták özvegyi lakhelyéül. Miután 1908-ban a Belvederben egy fiúgyerek halva született, Ferenc Ferdinánd Artstettenben kriptát építetett, amelyet 1917-ben szépen kibővítettek, miután Artstetenből "búcsújáró hely" lett, Ernő halála után (1954) a déli terasz alatt új Hohenberg-kriptát építetett, amely nem áll a nyilvánosság rendelkezésére.

Külsõ hivatkozások:


Az oldalt megnézők hozzászólásai

www.kastlyok.hu  * Start  *