Kastély, Kúria, Kastélyszálloda, Vár, Templom, Műemlék, Utazás - Egresi János (2006-2021. HUNGARY)

Magyar English Deutsch



Kapcsolat:

e-mail

A portál magán portál, magán véleményt tartalmaz!
Jogi nyilatkozat


Látogatottsági statisztikák
www.kastélyok.hu
2006.05.21 óta


www.kastélyok.hu
2015.03.04 óta


Mutassa be települése értékeit grafikus látványtérképpel!



Barangolások Európában Határok nélkül (Egresi János)


Kastélyok Magyarországon

Kiemelt kategoriák
( Magyarország )

- Kastélyszálloda
- Kastély
- Vadászház
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Étterem
- Pincészet
- Panziół
- Utazás (Travel)


( Ausztria )

- Kastély
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Panzió
- Utazás (Travel)

Ennek a lapnak a megtekintés száma: 5907



Gyürky-Solymossy kastély és Tájház

Kategória Kastély , Múzeum , Tájház

Kép album megtekintése

www.civertan.hu - LÉGIFOTÓ

Cím 3078 Bátonyterenye, Népkert út 1.
GPS koordináta N 48.009327,E 19.836781
Régiół Észak-Magyarország
Megye Nógrád

Internet:

http://www.batonyterenye.hu/

e-mail:

Telefon:

Megjegyzés:

Külső Fő-LINK (Facebook oldal itt nézhető meg)
Összeállította Ă©s fényképezte: Egresi János - Felvitel dátuma: 2007-07-13 - Látogatás dátuma: 2006-08-31 - Utolsó módosítás: 2015-03-24



Kisterenye szép műemléke a XVIII. századi barokk Gyürky-Solymossy-kastély. A téglalap alakú egyemeletes épület nyugati főhomlokzatának sarkain egy-egy kör alakú, zömök torony helyezkedik el. Innen nyílik a fobejárat is. Az épületet körbefutó párkány díszíti, manzárdtetős, tornyain zsindelyes hagymasisakok vannak. Déli oldalbejárata az épület tengelyében elhelyezkedő folyosóra nyílik. Mindkét szinten öt-öt, részben teknőboltozatos helyisége van. Széles, háromkarú lépcsőzete az emeleti folyosó kősáríves árkádjaihoz vezet. A földszinti dél-keleti sarokszobájában régebben kemence állt, ma a legtöbb szoba cserépkályhával van ellátva.

Nagyobb méretű, részben fallal övezett park veszi körül, melynek nyugati és déli bejáratát kovácsoltvas kapuk őrzik. A parkban a déli, Árpád utcai kapu mellett helyezkedik el az egykori gazdatiszti lakás épületcsoportja, sarkán zömök, kör alakú, egyemeletes toronnyal. Néhány lakóépület, a valószínűleg gótikus eredetű római katolikus templom és a Solymossy-féle egykori lovarda épülete tartozik még a műemléki környezethez.
A kastélyt körülölelő hatalmas, ősfás, arborétumszerű, botanikai ritkaságokban bővelkedo park 1975 óta természetvédelmi terület.

A múzeum
A kastélyban látható állandó kiállítás a „Fába faragott élet” címmel id. Szabó István munkásságának állít emléket. A kiállításon látható két bronzportré, faszobrok, térplasztikák, és nagyméretű domborművek. Kiemelkedő a művész bányászattörténeti sorozata. Az utolsó teremben a művész szobrászműtermét nézhetjük meg az általa használt szerszámokkal, eszközökkel.



Tájház
A kisterenyei kastélykert bejáratánál áll a falumúzeum. A tájház létesítésének ötlete 1977-ben merült fel, 22 évet kellett várni a megvalósulásra. Magyarországon először 1896-ban a millenniumi ünnepségek alkalmával avatták fel az első skanzen jellegű néprajzi falut, de rövid idő múlva lebontották. 1932-ben a balassagyarmati múzeum udvarán építették fel először hitelesen a Karancskesziből származó parasztházat. A 60-70-es évekig nem történt semmi, ekkoriban nyíltak az ország különböző pontjain a falumúzeumok. A lakóház még az 1970-es években is lakott volt, érdekessége a tornác végében elhelyezett tűzhely.

Külsõ hivatkozások:


Az oldalt megnézők hozzászólásai

www.kastlyok.hu  * Start  *